3500 домакинства от Пловдив ще могат да се възползват от безплатна подмяна на отоплителните уреди и преминаваме от отопление с твърдо гориво към по-екологично. Целта е да се подобри качеството на въздуха в града.

Това стана ясно при отчета на първия етап от проекта "Мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Пловдив, чрез намаляване на емисиите от финни прахови частици. Той се реализира с безвъзмездната финансова помощ на Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." Той е на стойност 13 милиона 862 232 лева.

Приемането на молби в Община Пловдив и районните кметства продължава, а до момента са подадени около 1500. Одобрените са 846. От тях 480 са пожелали да сменят уредите си за отопление на твърдо гориво с климатици, а 329 са пожелали да се отопляват с пелети. Едва 37 са поискали отоплението им да бъде с газ.

Предстои да бъде обявена обществена поръчка за избор на доставчик на новите отоплителни тела.

Заместник-кметът Анести Тимчев увери, че Община Пловдив ще направи всичко възможно тя да бъде пусната максимално бързо.

Молби за подмяна на старите печки на дърва и въглища с по-съвременни уреди за отопление ще се приемат до началото на 2024 година. Промяната на вида на отопление няма да повлияе на правото на социални помощи и хората, които са одобрени за тях, ще продължат да ги получават.

Проучване по проекта показва, че районите, които най-много допринасят за замърсяване на въздуха с финни прахови частици са "Южен", Централен", Западен и ромските квартали.