Испанската фирма "Индра" си е прибрала 20 млн. лева, отпуснати като безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма "Регионално развитие", но автоматите за продажба на билети и карти не работят, кондукторите все така ни късат билетчета в градския транспорт, табелите на спирките дават непълна и грешна информация, съобщава в. "Марица".

От общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта" уверяват, че електронната система ще тръгне, след като превозвачите, спечелили 13-те линии от общо 29, оборудват рейсовете с електроника.

Ще си купуваме и електронни карти, вероятно през септември, казват оптимистите от предприятието. Реалността обаче си остава все така песимистична.

В 9,30 часа електронната табела на ул. "Димитър Талев" до кръстовището с бул. "Александър Стамболийски" е тъмна, установи проверката на "Марица" миналия петък. Устройството се захранва със соларна батерия и почти никога не работи.
Няма я и старата табела, на която са изписани номерата на преминаващите автобуси. Парче ламарина с избеляло синьо, закрепено върху стълб, е облепено с обяви.

На спирката пред районния пощенски клон ни уведомяват единствено за това, че се намираме в община Пловдив. На бул. "Никола Вапцаров" срещу бившето кино "Тракия" също липсва стара табелка, а модерната електронна не свети. Добре е, че хората си помагат един на друг, а и повечето знаят, че по този булевард минават № 24, 116, 17, 27.

Но как ще се ориентират туристите, които чакаме на тълпи догодина, не е ясно. Същата оскъдна информация ни дава "златната" система и на другите спирки на бул. "Никола Вапцаров" чак до продължението на "Цар Борис III Обединител".

Според данните, посочени на табелата, маршрутът се обслужва само от № 24. На бул. "Цар Борис III" светва № 36 като по чудо. Оказва се, че единствено този рейс върви и по ул. "Скопие". На спирката от северната страна на Тунела , системата вече е "в сиеста". В 11,51 часа показва №4 и 27 от всички 11-те редовни линии.

Старата табела също се е изпарила яко дим. Не са за завиждане туристите, които доста ще се затруднят, пътувайки в градския транспорт. В 12,28 часа Центърът за управление на градския транспорт вече е в дълбока сиеста. От табелата на спирката на пл. "Съединение" става ясно, че тук можеш да се качиш единствено на № 11, но трябва да почакаш 22 минути. За радост на пътниците шофьорите и кондукторите не спят. Рейсовете пристигат един след друг и № 11 идва след 6 минути. А иначе на пл. "Съединение" спират № 6, 11, 15, 20, 21, 22, 37, 44, 93, 99 и 116.