Жената до Боян Петров - Радослава Ненова, създаде тефтер със спомени и послания от българския алпинист. Пред bTV тя заяви, че го е направила, защото иска в края на годината той да мотивира повече хора.

"Много хора ми пишат, много хора чувстват тази история близка, не знаех какво да измисля, за да зарадвам всички. Като правиш подаръци, може да дадеш на 10-12 души, но има толкова много хора, които се интересуват от Боян. Затова отпечатахме този тефтер. В него има снимки от последната му експедиция, тук е и последната му снимка - от Първи лагер, сам си я е направил, дадоха ми я другите момчета от експедицията", каза Радослава.

Тя добави, че Боян Петров много е обичал да пише в тефтери и затова е решила да направи именно тефтер, въпреки че последните му дневници са били в аудио формат.

"Винаги си носеше по един тефтер и нещо си записваше вътре. Това е неговото нещо - да запишеш, за да остане", допълни тя.

Радослава сподели, че са ѝ донесли и сателитния телефон на алпиниста. "Видях, че си е запазил всички СМС-и, които съм му пращала през годините. Аз си мислех, че ги трие. Стана ми много сантиментално, защото ги бях забравила - писали сме си всякакви глупости, каквото ни дойде наум", каза още тя и допълни, че не се връща в миналото и не се пита какво би станало, ако той беше постъпил по друг начин, защото подобни мисли я натоварват.

"Дори не си мисля какво бих му казала, ако можех да му кажа. Вероятно, ако има някаква връзка, тя е на ниво, на което той може да ми прочете мислите. Не разсъжадавам, ако върна времето назад какво можеше да бъде", каза Радослава.

Според нея най-ценното в тефтера е снимка на тибетски якове от експедицията. Под нея е записан споменът на Боян Петров за срещата му с животните.

Снимка: БТВ

Жената до Боян Петров допълни, че не брои дните от изчезването му, защото има усещането за кратък период, а всъщност е минало повече от половин година. "Не съм затворник да отброявам някакви дни, аз се опитвам да съм градивна, няма смисъл да безполезнича като съм тъжна и сломена", каза още тя.

Жената на алпиниста посочи, че животът ѝ обаче се е променил. "Първо скрих всички предмети, които ме правят тъжна - награди, тениски, четки за зъби, козметика, тези най-личните - много ме натъжаваха. Събрах ги и ги скрих от себе си, защото ми е съвестно да ги изхвърля", заяви Радослава.

Припомняме, че Боян Петров изчезна през месец май, когато се отправи към най-ниския и може би последен неизкачен от българи осемхилядник Шиша Пангма (8027 m), а това бе и част от подготовката му за изкачване на най-високия връх на планетата Еверест (8848 m) от северната му китайска страна. На 29 април Боян започва самостоятелен опит за изкачване на върха, без да носи със себе си сателитен телефон.

Метеорологичните условия са неблагоприятни. За последен път е видян с бинокъл от базовия лагер на 3 май, когато се придвижва към разположения на над 7000 метра лагер 3. На 5 май украински алпинисти и шерпи откриват палатката и спалния му чувал навяти от сняг в лагер 3 на височина около 7350 метра.

На 6 май българското посолство в Пекин е уведомено, че Боян Петров е в неизвестност от 3 дни. Алпинистът е обявен за изчезнал. Организират се опити за издирването му, възпрепятствани от лошо време. На 16 май 2018 г. издирването е прекратено, а Боян Петров не е открит.