От днес на хижа "Мальовица" в Рила има дневник в чест на алпиниста Боян Петров. Той самият е имал желание да постави там дневник, както по пътеката към местността Копитото на Витоша.

Това каза за "Хоризонт" директорът на Национален парк "Рила" Красимир Андонов. Той и още няколкостотин души отдадоха почит на Боян Петров, като изкачиха Мальовица (2729м), изкачен от Боян Петров преди заминаването му за връх Шиша Пангма.

За около 4 часа участниците изминаха маршрута от над 6 километра с положителна денивелация от малко повече от 1000 метра до върха. Повечето от хората бяха спортисти, но имаше и по-възрастни, а най-малкият участник беше на 3 години. Времето беше подходящо - слънчево на изкачване, облачно и прохладно в най-трудната част. Походът, освен в чест на Боян Петров, беше и в подкрепа на хората с рискови професии, обясни един от организаторите - бивш военен пилот.

Хората споделиха, че участват в това предизвикателство, вдъхновени от Боян Петров, който насърчаваше всички да изкачват своите си върхове.

"Всички знаем колко нападки, обиди и безброй различни коментари имаше в социалните мрежи относно желанието на един човек да върви НАГОРЕ в буквален и преносен смисъл. Искаме да вдъхнем кураж на всички в и извън нашата родина, които по един или друг начин предвид работата си почти ежедневно са подложени на риск. Ние сме с вас и подкрепяме избора на всеки един, защото без вас светът, в който живеем, нямаше да е същия!", споделиха организаторите - няколко планинарски организации, още преди месец, когато обявиха инициативата си.