Шиша Пангма е много страшен терен. Връщайки се в България нашите планини ми изглеждат като градини. Това заяви Кирил Петков, който заедно с баща си Петко Петков, участва в спасителната операция за алпиниста Боян Петров в Хималаите.

"Баща ми, който има дългогодишен опит в спасителни операции по цял свят, ми каза, че тръгва за Непал, защото получават различна информация. Беше изтеглил 30 хил. долара и тръгна за Китай. Реших, че ще го придружа. Китайският посланик много помагаше. Посрещна ни с усмивка и получихме безплатни визи", разказа Петков пред bTV.

"Хеликоптери на Китай никога не бяха летели през границата с Китай. Това беше прецедент. Нашите институции също много помагаха. Министър Екатерина Захариева лично беше на телефона, както и Румяна Бъчварова. Всички говорихме тази вечер. Проведохме над 50 разговора", обясни той.

Петков разкри, че разрешението за полет на хеликоптерите е било за височина до 6700 метра.

"Пилотите сами решиха да се качат до 3-ия лагер на 7400 метра. Там кислородът спира. Пълнят ти се дробовете и не влиза кислород. Без аклиматизация не може, а когато се отворят двата прозореца, а ние летяхме с отворени, за да видим всеки пиксел, спира кислородът. Баща ми е бил в много мисии и е свикнал. За мен беше за първи път. Усещането е, че има липса на кислород. Усещаш как ти се доспива. Там всяка една малка грешка ти коства живота", категоричен е Кирил Петков.

"Това поле е като минирано. Изглежда като полянка засипана със сняг, а отдолу има цепнатини по 20 м. Ние се убедихме, че Боян го няма на повърхността, но няма как да знаем къде е пропаднал. Огледахме с хеликоптерите много внимателно под скалите, гледахме на всички места, на които може да е попаднал. Направихме снимка на местностите и беше огледана пиксел по пиксел. После китайската група обходи местата. Хеликоптерът пък прелетя над самия връх - на 8100 метра височина", обясни още той.

"Недоволни сме, че не можахме да го намерим. На две неща много ни харесаха - накрая командирът на Китай каза - да знаете, че от днес нататък между Китай и Непал няма граници що се отнася до спасяването на човешки живот. Направихме една възможност за всички алпинисти, които имат нужда от помощ, двете страни да се координират", посочи Кирил Петков.

По думите му, Китай са изпратили едни от най-добрите си катерачи, а непалски шерп е изкачил Шиша Пангма и от двете страни, което е уникално. Петков подчерта, че цялата операция е струвала 65 000 долара, но нито долар от тях не е платен с държавни пари.

"Групите рапортуваха и ходеха, а ние с хеликоптера гледахме и координирахме нещата с институциите. Търсенето на Боян показа, че българската администрация, както и непалската и китайската, могат да бъдат абсолютно ефективни в такива моменти. Непал поискаха 200 хил. долара, но ние договорихме 50 хил., ако изпратят хеликоптер и 150 хил., ако го намерят жив. Китай го направиха безплатно. Нито стотинка не е била използвана от българската държава. Парите бяха дадени от приятели на Боян и дарителската сметка, която приятелката му Радослава Ненова направи", каза още Петков.