Автомобил, управляван от жена, се опита да премине през протестиращите граждани пред румънското посолство, които и тази вечер блокираха кръстовището на булевардите "Ситняково" и "Шипченски проход"

Колата, в която жената пътуваше с двете си малки деца и мъж, вероятно съпругът й, не се движеше с висока скорост, но  според част от недоволните граждани е щяла да сгази няколко души. Тогава те започнаха да удрят и блъскат по автомобила и не му позволяваха да потегли. Бяха счупени предното му стъкло, фаровете и броните, а номерата липсваха, съобщи bTV.

Очевидец разказа, че жената е заявила: "Майната ви на всички!", след което започнала да им показва средни пръсти и продължила напред сред множеството. Те приели това като провокация.

"И не издържаха и изпочупиха колата...", добави друг.

"Жената се вряза в тълпата, мина през колелетата на някои хора и може би краката, тя продължаваше да не спира, може би в паника и ситуацията мина отвъд нормалното, проблемът е, че нямаше полиция, МВР за пореден път не си върши работата", допълни трети свидетел на случилото се.

Снимка: БНТ

Снимка: БНТ

"Откъде-накъде ще ме карат аз да минавам по заобиколни пътища. Всеки гражданин на тази държава има право да се движи свободно. Аз не се движа свободно вече 40 дни. Колко повече да ги чакам?! Това, ако са нормални протестиращи - да ми чупят стъклата, и после съм минала през хора. Е, как ще съм минала през хора!? Той застанал отпред и ме бута!", възмути се обаче жената, цитирана от БНТ.

Кадър от БНТ

Още от самото начало на блокадата пред посолството нямаше полицейско присъствие. Униформени се появиха чак след инцидента, и то едва около 20 минути по-късно. Полицаи започнаха да преговарят с протестиращите да пуснат колата с жената заради децата. Някои бяха против, но след уверение, че тя ще бъде разпитана в близкото Първо РПУ, колата беше пусната и под полицейски ескорт се отправи на пешеходен ход натам заради счупеното стъкло.

Протестиращи заявиха, че трябва да бъдат прегледани записите от камери и от телефони, за да се види какво точно се се случило.

По-късно напрежение възникна и между протестиращи и социолога Стойчо Стойчев, когото те определиха като човек на ГЕРБ. Той също опита да премине с автомобила си и ги попита: "Това ли е примерът, който давате?".

Снимка: БТА

По-късно други шофьори, които не знаеха за блокадата, продължиха да пристигат и се налагаше да правят обратен завой и да се върнат. Чак след това полицаи започнаха да отбиват прииждащите автомобили на предишното кръстовище.

Снимка: БНТ

В предишни дни, когато протестиращите блокираха това кръстовище, блокадата беше вдигана още същата вечер. Тази вечер тя продължи по-дълго, като демонстрантите не спираха да викат "Бойко - позор, оставка и затвор!". След 23 часа обаче движението беше пуснато.

Снимка: bTV