В Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Свищов, Ловеч и Благоевград термометрите показваха над 36 градуса. Най-горещо беше отново в Сандански, където температурата достигна 38,5 градуса, съобщи bTV.

В Пловдив екипите на Спешна помощ едва смогваха с повикванията. За разлика от вчера, когато по улиците имаше над 10 припаднали, днес хората бяха предпазливи и спазваха препоръките на лекарите. Медиците се отзоваха на над 25 повиквания през целия ден. Търсеха ги предимно възрастни, които заради жегите се почувствали зле. Екипите са оказали спешна помощ и на шестгодишно дете, което се е нагълтало с вода в един от градските басейни. Заради жегите пловдивчани окупираха водните атракции още от ранни зори. Други пък решиха, че живакът в термометрите е скочил достатъчно и е време за покупка на климатик или в най-лошия случай на вентилатор. Според търговци продажбите на климатици са скочили с 30 процента. Небивало горещо бе и в градския транспорт, автобусите пътуваха празни с полуоткрехнати прозорчета , а там, където има климатици, те работеха на икономичен режим. 

Спорно беше къде днес жегата се усещаше повече - в Благоевград или в Сандански. Факт е обаче, че по-южният град е предпочитан от туристите и в неделните жеги басейните на Сандански бяха пълни с хора. За последните три дни средно по 10 души на ден са търсили помощ в спешния център. Оплакванията са задух и проблеми с кръвното.

Общо петима души са колабирали на плажовете във Варна през уикенда заради жегите, предаде БТА.

През нощта ще е ясно, а в понеделник предимно слънчево и горещо. Временни увеличения на облачността са възможни след обяд над планинските райони и на места в Северозападна България. Максималните температури ще са между 33° и 38°, в София 33°, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.

Атмосферното налягане ще се понижи, но ще остане малко по-високо от средното за юли.

В планините ще е слънчево и топло. В следобедните часове на места ще се появи купеста облачност. Ще духа слаб, по откритите и високи части до умерен североизточен вятър. Максимални температури на височина 1200 метра - около 26°, а на 2000 – около 19°.

По Черноморското крайбрежие ще бъде слънчево и горещо. Максимални температури 28-32°, температурата на морската вода е 23° - 25°. Вълнението на морето ще бъде около 1 бал.

Вижте дългосрочната прогноза на Дир.бг