"Не съм съгласен с това, че не сме взели мерки на време. Признавам обаче, че имаме пропуски. За 3 години драстично трябваше да бъде намалена популацията на дивите животни. Това не се случи. Втората грешка идва от стопанствата тип заден двор. Те продължават да се разрастват. Третата грешка е, че няма комуникация между институциите и хората. Мерки обаче са взети, но проблемът не може да се реши с магическа пръчка". Така зам.-министърът на земеделието Янко Иванов коментира по Нова критиките, които бяха отправени към страната ни от Европейската комисия.


Еврокомисарят по здравеопазването и храните Витянис Андрюкайтис заяви вчера, че до епидемията се е стигнало, защото някой у нас не си е свършил работата. По думите му България може да загуби цялото си свиневъдство.

Янко Иванов каза още, че на границата ни с Румъния, където чумата е сериозен проблем, нямаме граничен ветеринарен пост. "Там има само "Гранична полиция", която проверява документите. Няма как всяка кола да бъде проверявана за пренос на месо", поясни Иванов. Той допълни, че ако не успеем да ликвидираме чумата, тя ще ликвидира свиневъдството в България.

Междувременно се появиха нови огнища на болестта в Плевенско и в Търновско. В Русенско, където предстои унищожението на над 40 хиляди прасета, се стигна до напрежение и недоволство заради риска от екокатастрофа след евтаназирането на животните.

"Вчера работниците ми съобщиха, че е спрян достъпът до базата. Отглеждам царевица. Говорих с институциите. От тях разбрах, че ще бъдат загробвани животни, които се намират в района. Има полиция и не ни разрешават да поливаме. На 100 метра оттук имам сондаж, с който поливам земеделска продукция. Никой не ни беше информирал. Пътят беше блокиран. Трябваше предишния ден да ни кажат, че има забрана", каза  собственикът на зърнобаза Пламен Генчев.

"В Сливо поле има около 10 площадки, които са определени много отдавна. От 1 година се готвим за това бедствие. Очаквахме, че проблемът с чумата ще ескалира", поясни зам.-областният управител на Русе Свилен Иванов.

Българската агенция по храните уверява, че няма опасност за хората от заразата с африканска чума по свинете и непрекъснато се извършват проверки по темата. Това каза пред БНТ проф. Христо Найденски - директор на Института по микробиология към БАН.

"Човекът играе активна роля в разпространението на чумата - единият начин е по природен път през дивите свине чрез лова и отстрела, другият е чрез внос на замразено месо. Вирусът не е опасен за човека. Консумирайки заразено месо, човек не може да предаде инфекцията в околната среда, но ако се изхвърлят отпадъци, които не са добре термично обработени - като скари, пържоли и т.н., и попаднат на кучета, гризачи, вече се създава опасност. Термичната обработка на месото трябва да е над 90 градуса", категоричен е професорът.

"Още през 2017 г. Център за оценка на риска направи анализ и беше предупредено, че инфекцията може да стигне и България", допълни още ученият.