На 1 юни светът празнува Международния ден на детето. У нас специално за радост на малките са организирани редица празненства и инициативи в цялата страна.

Входът в Зоопарка в София ще е със свободен достъп. Децата ще могат да видят новите обитатели - двойка бели бенгалски тигри, както и новородените животни - муфлони, козирози, благороден елен, виетнамски петнист елен, поотрасналите вече антилопи кана, огърличести пекари, както и старите познайници и любимци на децата - слоницата Артайда, белият носорог Чико, хипопотамът Норман, неговият по-малък събрат Емилио и много други.

Софийският зоопарк ще бъде отворен на 1 юни 2020 от 9 сутринта до 18 часа.

Входът ще е свободен в Националния политехнически музей за Деня на детето, както и в Музикалния театър.

От 11:00 часа там ще се играе музикалната приказка "Да целунеш принцеса" - входът е свободен. Половин час по-рано любимите приказни герои от спектаклите на театъра ще посрещат децата на входа.

Държавната агенция за закрила на детето за трета поредна година ще отбележи Деня на детето с празничен концерт-спектакъл. Този път събитието ще съчетае талантливите изпълнения на деца с началото на набирането на детски видеа, които ще се включат в общо видео "Най-голямото детско благодаря".

Целта е да се покаже, че децата в България ценят хората до тях - семейството си, тези, които се грижат за тях, които им помагат, които ги обичат и с които са щастливи.

Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година.

През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата,а през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.