Според нова наредба на Министерството на земеделието и храните за птиче месо съдържанието на влага в пилешкото месо трябва да бъде не повече от 4,3%, като водата в продуктите трябва да е само такава, която се поддържа физиологично в птичия труп, без да бъде допълнително добавяна. Наредбата влезе в сила от вчера. Изискването на ЕК е страните-членки да започнат да прилагат тези норми от 1 юни 2013 г.

Проверките започнаха от хранителна верига в голям търговски център в столицата, предаде "Фокус".
"Фирмите имаха два месеца гратисен срок, в който да приведат производството, съобразно изискванията. Започват масирани проверки в цялата страна във всички големи магазини, тъй като много от малките търговци зареждат стоката си от тях", каза Найденов, цитиран от "Фокус". Ще се проверяват и заведения.

Министърът се обърна към потребителите с думите: „Изключително силно е това лоби, което се опитва да продава вода и солеви разтвори, вместо месо, да ни бърка в джоба ежедневно и да ни трови”.
"Надявам се обществото да ни подкрепи в акцията за пилешките продукти, тъй като тя е акция за здравето. Битката няма да е лека, сигурно ще има удари под кръста, но тя ще продължи”, коментира той.

Ако продуктът е произведен преди 21 януари, нарушението е за търговеца, а не за производителя. Всички продукти, които са негодни, ще бъдат иззети за термична обработка.

Ще бъдат санкционирани и производители, и търговци. При първо нарушение глобата е 10 000 лв., а при повторно нарушение ще бъде затварян обектът.
Глобата за търговците е по-ниска - 5000 лв., тъй като е възможно в някой търговски обект да е допуснато да има такова пиле, обясни изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов.

„Години наред никой не се осмелявал и да си помисли да прави такова нещо. Предполагам, че и тази наредба ще бъде атакувана, както атакуваха наредбата за млякото”, смята Найденов.

Министърът каза, че вчера, от първия ден, от влизането в сила на Наредбата, служители от Българската агенция по безопасност на храните, са закупили пробно продукти от магазин от голяма търговска верига и са констатирали, че наредбата е драстично нарушена.

По думите на управителя на търговската верига – пилешките продукти са контролирани, когато стоката е пристигнала, а тя е пристигнала преди 20 януари тази година. Той посочи, че това може да бъде доказано, предаде "Фокус".

Според търговците, нормативният акт не посочва какво трябва да се направи със стоката, заредена преди 20 ноември, която е с дълъг срок на годност, предаде БТА. Вариантите по думите на министъра са два - предаване в Българската хранителна банка или в екарисаж.

Представители на търговците твърдят, че текстът на наредбата, която е влязла в сила от 21 януари, е неточен и неясен. Те са недоволни, че стоката от пилешки продукти е била годна до вчера, а от днес трябва да бъде унищожена.
Защо не направихте това организирано и не предупредихте, че тази стока не може да се продава, попитаха търговците.

Има нарушения относно млечните продукти, във връзка с влагането на растителни мазнини, коментира пък Йордан Войнов по повод вече започналите проверки.

По неофициална информация поне половината от производителите влагат допълнително вода и солиеви разтвори в месото, за да тежи повече. Това доказа и масирана проверка миналата година, когато 7 от 12 фирми бяха хванати в нарушение, като при едната бе доказано, че водата в продукта стига 51%.

Другата важна промяна в наредбата е, че месните продукти ще трябва да имат  подробен етикет за съдържанието на вода, както и на купувача да му става ясно дали си купува цяло пиле, птичи разфасовки, месни заготовки и продукти от птиче месо.

В момента при подготовката на продуктите от птиче месо за пазара се използват основно две технологии ­ - тумблиране и шприцоване. При тумблирането барабани с палци удрят месото и разкъсват мускулните влакна. При шприцоването пък се вкарват в месото игли, като крайната цел е същата. На практика обаче в момента с шприца и тумбела месото се тъпче с влагозадържащи агенти. Това са добавки, които подпомагат водата да бъде задържана и потребителят в крайна сметка да плати по-голямо тегло на птичето месо, отколкото е реалното съдържание на месо.