След избухването на скандала със записите Янева вече бе викана веднъж. Този път обаче тя бе поканена на съвместно изслушване с Ченалова по повод "Яневагейт".

От името на Янева обаче адвокатът й Антон Станков депозира писмени отговори на предварително зададени въпроси от членовете на комисията за мъжките гласове, които се чуват на записите, предаде "Правен свят".

Станков, който беше правосъден министър в кабинета "Сакскобургготски", повтори тезата на Янева, че не си спомня за тези разговори, макар Ченалова да призна за тях. Той уточни само, че двете са си говорили "когато са си били по-близки".

Самата Румяна Ченалова се отзова на днешната покана.

"Питаха ме дали съм се срещала с Бойко Борисов. Ами да - срещала съм се", каза тя на излизане от сградата, цитира я "Клуб Z".

Тя уточни, че това се е случило, след като френският посланик Ксавие дьо Кабан заговори за "гнилите ябълки" в българската съдебна система. Поискала срещата, защото министър-председателят трябвало да реагира, след като дипломатът я наклеветил, казвайки, че е "или корумпирана, или некадърна". 

Ченалова останала с впечатление, че той или не може, или не иска да се намеси.

Самият Борисов коментира неотдавна записите, в които се чува и неговото име,
неглижирайки ги с думите:

"Не мога да обръщам внимание на две каки, които са се събрали и си говорят. Аз не мога да забраня особено във фризьорските салони, при маникюристките – всички говорят за мене".  

Днес Ченалова отказа да каже кой е непознатият мъж от разговорите, но изрази учудване, че по време на изслушването не са я питали за споменатите в записите магистрати.

"Интересно е, че за членовете на Съвета не ме питаха нищо. А аз се сещам например, че Милка Итова е идвала често на крака при съдия Янева и дори върна една дисциплинарка - ей така, на ръка й я донесе", разкри уволнената съдийка.

Очаква се обаче на днешното заседание да бъдат изслушани освен Итова, председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров и колегите му Димитър Узунов, чиито имена също излязоха от записите по "Яневагейт". 

Ченалова посочи, че е чувала от Янева, че Тодоров и Узунов държат лобитата във ВСС.

Тя допусна, че записите са от СРС-та и че подслушваната е била тя, въпреки че главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че не става дума за законни действия.

Адвокат: Не съм бил на почивка с Янева

Пред Етичната комисия обяснения даде и адвокат проф. Иван Тодоров, чието име било споменато от Ченалова при предишното й изслушване. Тя разказала, че бившата шефка на СГС я питала какво става с едно дело, защото се интересувал адвокатът. Тодоров обаче бе категоричен пред журналисти, че не познава Ченалова, а за последните пет години неговото дружество е имало 109 дела в СГС, от които едва три на доклад при нея. По думите му това показва, че нейни дела не са били специално насочвани към кантората му.

"Етичната комисия ми зададе въпроси, които ме изненадаха. Попитаха ме дали съм присъствал на разговора на двете дами. Аз им казах, че нали чуват гласа ми в момента, който очевидно не съвпада с гласа на записите. Те се позасмяха малко", каза още Тодоров, който подчерта, че е дошъл, за да изчисти доброто си име.

Миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че се прави проверка кой е мъжът, който се чува на записите.

В отговор на въпрос адвокатът каза, че е имал срещи с Владимира Янева, но не е близък с нея:

"Не съм близък, не съм ходил на почивки с г-жа Янева, вкъщи, по кафенета. Всички срещи са били официални и в кабинета й".

Поканени бяха още трима адвокати, споменати от Ченалова, но те не дойдоха.

Междувременно излезе нов запис по "Яневагейт".