"COVID-19 категорично не е просто един грип. Смъртността при него е от 3 до 15 пъти по висока при различните възрастови групи. Идеята, че се създава изкуствена паника, не отговаря на реалността", това заяви категорично вирусологът към университета в Кеймбридж и консултант към ООН д-р Велислава Петрова пред Нова телевизия.

Тя добави, че актуалната ситуация в Европа не е добра. Случаите се повишават с бърз темп, а вчера на Стария континент е имало повече регистрирани новозаразени, отколкото в САЩ. По мнението й страните в Европа преминават през втори пик на заболяването. Той идвал след период, в който хората са били ограничени заради рестрикциите и повишаването било нормално.

Според Петрова стъпките, предприети у нас, са в пълен унисон с тези по света.

"Ефектът върху икономиката и много други фактори трябва да бъдат взети предвид", каза още тя.

И добави, че в началото на текущата втора фаза се заразяват много повече млади хора, а при тях смъртността е по-ниска. Тези млади хора обаче неминуемо се срещат с по-възрастни от тях, което, за съжаление, ще доведе и до по-голяма смъртност, смята вирусологът.

Д-р Петрова вижда няколко елемента около COVID-19, които всеки трябва да има предвид. Единият от тях са маските, казва тя.

Кадър от Нова телевизия

"Важно е да се знае, че когато СЗО взима решение, то е продиктувано от много фактори. В началото на пандемията нямаше достатъчно налични маски и предпазни средства и това е причината те да се ползват и препоръчат с приоритет от здравния сектор. Тогава нямаше и данни дали те биха предпазили хората от новия вирус. Сега обаче нещата стоят по съвсем различен начин. Въпросът дали маските могат да ни предпазят дори не стои на дневен ред".

"Този подход не само е неетичен, но и не е подкрепен от научни данни. Тази стратегия разчита на факта, че когато си инфектиран веднъж, то повече няма да можеш да бъдеш заразен от вируса. При COVID-19 обаче това въобще не е вярно. Има много случаи, в които човек бива заразен повторно от инфекцията", казва д-р Петрова.

Тя допълни, че изградените антитела не означават задължително, че няма да можем да се заразим. В много от случаите те допринасят за по-лекото прекарване на болестта.

Няма панацея срещу COVID-19, лечението е комплексно, коментира междувременно пред БНТ проф. Николай Младенов, ръководител на клиника по "Реанимация и интензивно лечение" в МБАЛ "Токуда".

Той обясни, че процесът на заболяването протича в три фази за период от 14-21 дена. Затова при лечението е много важно да се знае тенденцията на развитие, за да се прилага медикамент според фазата, в която то се намира. Именно затова се провежда комплексно лечения в три насоки.

"От една страна трябва да се лекуват хроничните заболявания на пациента, от друга - трябва да се спре цитокинната буря, която е генетично детерминирана и оказва инфекциозно въздействие върху организма, опустошава клетъчния материал. На трето място - тъй като вирусът използва клетката, за да се репликира, което е второто поражение върху нея, ние трябва да подхванем нещата така, че да можем да спрем този двоен удар върху организма", подчерта той и изрази загриженост за недостига на специалисти реаниматори и интензивисти в страната.

По отношение на използваните средства в лечението лекарят изтъкна, че лечението се провежда с различни лекарствени препарати и други средства в зависимост от конкретния случай. Професорът предупреди, че тези препарати не са достъпни в аптеките и могат да се използват само в болниците под предписание на специалисти. Самолечението с такива препарати е недопустимо, категоричен беше той.