Очаква се министрите на външните работи на страните от Европейския съюз да приемат на заседанието си в Брюксел в понеделник европейския еквивалент на американския закон "Магнитски", съобщи БНР.

Според запознати санкционният режим ще се нарича "Рамка на ЕС за човешките права" или "Глобален санкционен режим на ЕС заради човешките права".

Санкциите трябва да включват забрана за влизане в Общността, както и замразяване на активи на територията на Съюза.

Механизмът ще се прилага за много сериозни нарушения на човешките права по целия свят. Сред тях са геноцид, престъпления срещу човечеството, произволни арести, мъчения, робство, сексуално или основано на пола насилие, трафик на хора и дори нарушението на правото на мирно събиране или сдружаване.

Сред останалите теми, които министрите ще дебатират, са развоя на събитията, свързани с Турция, приоритетите на трансатлантическото сътрудничество, ситуацията в Грузия и Венецуела след парламентарните избори.

Същевременно министрите по европейските въпроси ще обсъждат на видеоконференция ходът на преговорите между ЕС и Обединеното кралство. Също така те ще подготвят заседанието на европейските лидери в четвъртък и петък. Германското председателство ще ги информира за законодателните приоритети за следващата година, както и за стратегическите цели и приоритети за периода 2020-2024.

Европейската комисия от своя страна ще даде информация за плана за действие на европейската демокрация.