Постоянните представители на страните членки на ЕС приеха нов механизъм за наказване на нарушения на човешки права по света чрез санкции на физически лица независимо от яхната националност или местонахождение, предаде Ройтерс, позовавайки се на двама дипломати.

Новият санкционен режим, който ще бъде официално одобрен от външните министри на ЕС в понеделник, позволява на ЕС бързо да налага санкции на конкретни физически лица навсякъде по света, да замразява активите им и да им забранява влизане на своя територия.

Механизмът за санкции е подобен на приетия в САЩ Закон "Магнитски" от 2012 година. Сергей Магнитски беше руски правозащитен адвокат, арестуван през 2008 г., след като заяви, че руски официални лица са замесени в широкомащабни данъчни измами. Той почина в затвор в Москва през 2009 година.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви разработването на европейски акт "Магнитски" в ЕС през септември.

Новият режим не заменя вече съществуващи санкционни режими, някои от които вече наказват нарушения на човешки права в Сирия, Беларус и Венецуела, но дава на ЕС нов инструмент за съгласуване със САЩ на наказателни мерки за нарушения на човешки права.

ЕС се надява също, че новият санкционен режим ще подобри борбата му в защита на човешките права в страни като Китай, Русия, Иран, Мианма и Саудитска Арабия.

Засега не е ясно колко широко ще се използва този нов режим на санкции от правителствата на ЕС, които трябва да предлагат имена на индивиди за санкциониране. Не се очаква такива имена да бъдат предложени още в понеделник, казаха дипломатическите източници.

Докъде се простира Законът "Магнитски"

Законът за върховенството на закона и отчетността (Rule of Law Accountability Act), познат под името Закон "Магнитски" беше приет от Конгреса на САЩ и подписан от тогавашния президент на САЩ Барак Обама през декември 2012 г. Законът предвижда използването на едностранни санкции срещу руски служители, които от гледна точка на САЩ са виновни за нарушения на правата на човека в своята страна. А също така - отговорни за смъртта на Сергей Магнитски.

През декември 2016 г. горната камара на американския конгрес - Сенатът, прие законопроект, който предвижда възможността за разширяване на действието на закона и в други страни, а не само в Русия.

От същата година законът, който се прилага вече в световен мащаб, упълномощава правителството на САЩ да санкционира онези, които смята за нарушители на човешките права, да замрази активите им и да им забрани влизането в САЩ.

Впоследствие такива закони бяха приети и в Канада, Латвия, Литва и Естония, а съответни законопроекти се разглеждат в няколко други страни.

Последното засега действие

Съединените щати наложиха забрана за внос на памук и памучни изделия от автономния район Синцзян Уйгур (XUAR) в северозападен Китай поради предполагаеми нарушения на човешките права там, съобщи ТАСС, като се позова на изявление, публикувано в сряда на уебсайта на американската митническа и гранична защита (към Министерството на вътрешната сигурност на страната).

В прессъобщението се отбелязва, че американските митнически служители ще конфискуват всеки товар, пристигащ в страната, в който се намират памук и памучни изделия, произведени в Синдзян. Това решение е взето "въз основа на информация за случаи на принудителен труд, включително труд в затвора".

На 31 юли Министерството на финансите на САЩ, в съответствие с Глобалния закон на Магнитски, наложи санкции на строителната индустрия в Синцзян и на двама членове на ръководството на района за предполагаеми нарушения на правата на човека. Американските власти удължиха общия лиценз, според който до 30 септември чуждестранните физически и юридически лица трябва да приключат всички сделки и да ограничат всякакъв вид сътрудничество с китайски компания. В края на септември тези лицензи бяха удължени до 30 ноември.