С 12.7%  са намалели загиналите на пътя за периода януари-юли в сравнение със същия период на миналата година. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев на редовния си месечен брифинг. "Около 43 е разликата между загиналите за периода януари-юли в сравнение със същия период от миналата година", уточни министърът на вътрешните работи.

Той коментира, че тенденцията е добра, тъй като за първи път от три години загиналите намаляват.

"Горди сме и се хвалим, доколкото е прието, че не допуснахме нито едно произшествие по време на Председателството", заяви Радев. "Така успяхме да организираме работата си, че да няма пострадали български граждани или пострадали гости, които участваха в събитията. Дори не се усети липсата на служители, които бяха привлечени от страната", обясни вътрешният министър.

"Работим по три закона за намаляване на жертвите и произшествията по пътя. Задачата ни е да направим предписание за всяко нещо, което не е наред на пътя", коментира министърът на вътрешните работи.

"Готови са листовките ни, които са и на различни езици, за да помолим и чужденците да спазват правилата и да не стават повод за пътни произшествия", посочи той.

Според Радев новоназначените полицаи са 1364, в полицията, жандармерията и в "Гранична полиция". Той ще докладва в сряда на премиера Бойко Борисов колко са новоназначените с полицейски правомощия. "Казахме, че до края на годината ще има над 1000 новоназначени и го направихме", заяви министър Радев. "Ще го докладвам на премиера, той сега го чува в аванс- 1364 са към дата 30 или 29 юли", каза още той.