Абитуриентът бе наръган смъртоносно от Кристофър малко след 23 ч. на 10 юни м.г. на бул. "Самоковско шосе". Убийството стана след свада между две компании. Англичанинът е наръгал младежа три пъти с нож в сърцето и корема.

26-годишният чужденец бе задържан и обвинен в умишлено убийство. Наказанието за това престъпление по закон е от 10 до 20 години затвор.

През март т.г. Мейсън Кристофър, който е със статут на постоянно пребиваващ у нас, застана пред Софийския градски съд. Той поиска съкратен процес, но не призна вината си. Кристофър обяви, че Емил Ботев и негови приятели са го нападнали и са го били с метални пръти, а той извадил ножа при самоотбрана.

Изненадващо за всички съдът промени обвинението от умишлено убийство в убийство при неизбежна самоотбрана и осъди англичанина на 4 години затвор.

Присъдата предизвика бурната реакция на приятелите и близките на убития Емил, като родителите му Силвия и Данаил Ботеви обжалваха пред Софийския апелативен съд.

Днес Мейсън Кристофър пледира невинен и поиска второинстанционният съд да го оправдае. Освен това англичанинът поиска магистратите да променят мярката му за неотклонение "задържане под стража" в по-лека, както и да назначат нова съдебно-психиатрична експертиза. Според Кристофър, изготвената експертиза не била адекватна.

"Експертите, изготвили психиатричната експертиза, бяха категорични, че обвиняемият напълно е осъзнавал действията си. Той пък твърди, че е бил под силен стрес", обясни пред Дир.бг майката на убитото момче Силвия Ботева.

Апелативният съд обаче отказа да промени мярката за неотклонение на чужденеца, тъй като има опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. Отказа и да назначи нова съдебно-психиатрична експертиза.

Прокуратурата и родителите на Емил настояха Мейсън Кристофър да бъде осъден за умишлено убийство.

"Към делото бе изискано и приобщено досието на Кристофър от Великобритания. То е близо 40 страници. Той е криминално проявен и го издирват за две престъпления на Острова", допълни Силвия Ботева.

Решението на Софийския апелативен съд се очаква в законовия едномесечен срок.