Днес Окръжната прокуратура в Пазарджик е внесла в съда обвинителен акт срещу 27-годишния кметски син Васил Спасов, 34-годишния му работник Георги Николов, известен с прякора си Фашиста, и 29-годишния Илиян Николов от село Ветрен дол, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Тримата са обвинени в това, че на 6 декември м.г. умишлено са умъртвили 44-годишния ром Йордан Асенов, като убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост.

Във въпросния ден мъжът заедно с трите си деца отишъл да събира необрана царевица от нива в землището на съседното село Ляхово. Имотът е собственост на кмета на Братаница Георги Спасов и семейството му.

Малко по-късно на мястото пристигнали кметският син Васил Спасов и 34-годишният му работник Георги Фашиста. Двамата започнали да бият Асенов, като ударили и 12-годишната му дъщеря. Децата обаче успели да избягат, а кметският син и работникът му откарали бащата в база, помещаваща се в бившия стопански двор на село Ляхово, собственост на 29-годишния земеделски производител Илиян Николов.

В базата Николов, Спасов и Фашиста затворили 45-годишния мъж в метална клетка на гълъбарник и продължили с побоя. След няколко часа Илиян Николов качил в микробус „Мерцедес” пребития мъж и го отвел в неизвестна посока.

В началото на февруари т.г. трупът на Йордан Асенов е открит в напоителен канал „Алеко Поток“. В хода на разследването са установени очевидци на извършеното от тримата обвиняеми, разпитани са над 50 свидетели, назначени са множество експертизи.

Обвиняемите Васил Спасов и Георги Николов са с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, а Илиян Николов е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 3000 лева.

Предстои Окръжният съд в Пазарджик да насрочи първо заседание по делото.