Това е първата осъдителна присъда по това дело, което започна преди 13 години - през 1998 г. През 1999 г. Кънчев бе оправдан от Софийския градски съд, а след това и няколко пъти от Апелативния съд. Многократно след това обаче Върховният касационен съд (ВКС) съд връщаше делото.

Освен 18 години в затвора при първоначален строг режим, 33-годишният Кънчев трябва да плати 35 000 лева граждански искове и разноските по делото, предаде БТА. С особено мнение присъдата е подписана от един от членовете на съдебния състав - Красимира Медарова.
Прокуратурата настояваше за 20 г. затвор.

След като чу решението на съда, Кънчев заяви, че е изненадан от присъдата. Единствено дядо му по майчина линия днес присъства в залата, за да го подкрепи. Понев е убеден, че неговият внук е невинен, съобщи БГНЕС.

Основната причина за оправдателните присъди беше неоформено по процесуалния ред изземане на доказателства пред вещи лица. Формалната причина обаче не отменя факта, че веднага след тройното убийство 19-годишният тогава Кънчев прави самопризнания и води разследващите до контейнер, в който е изхвърлил ръкавиците, с които е бил, и портмонето на баща си.

Готова едва през март тази година ДНК-експертиза обаче показва, че по вътрешната страна и на двете ръкавици има биологични следи от подсъдимия, което категорично доказва, че той ги е носил, съобщи в. "24 часа". Освен това по тях са намерени капки кръв от кръвна група, която съвпада с тази на трите жертви на престъплението.
По ръкавиците, а и по коженото яке, с което е бил Кънчев, когато е застрелял баща си и мащехата си, са намерени и следи от капсулен състав, който се получава при изстрелване на куршум.

По време на делото Димитър Кънчев се отрече от самопризнанията си. Криминалисти обаче разказват за още уличаващи го факти, които досега не са били взети предвид от няколко съдебни състава. Раната по врата на детето е огромна и изглежда като причинена от множество удари с нож. Когато за първи път разказва пред полицаите за убийството, той разказва, че е забил само веднъж острието на солингена във врата на братчето си, като в същото време го е разклащал напред-назад. Тази специфична подробност не е можел да знае никой друг освен убиеца.

Смята се, че първоначално Димитър Кънчев е застрелял баща си, след поредния скандал за пари, които той не искал да му даде, за да играе хазарт. След това застрелял и съпругата му, която влязла в стаята и видяла трупа. Накрая заклал момченцето, за да не го издаде.

Въпреки ефективната присъда, подсъдимият беше пуснат на свобода с най-леката мярка за неотклонение "подписка", с мотива, че решението не е окончателно. То може да бъде обжалвано пред ВКС.