Това заявява днес в декларация в личния си сайт мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев, адресирана до клиентите на банката. Той се похвали, че е успял да привлече инвеститори след много срещи и преговори след бруталните събития от това лято.

Това е поредното писмо на Цветан Василев до вложителите, който чака решение дали да бъде екстрадиран от Сърбия в България, където го чака арест.

Според Василев, квесторите в банката се опитват да продадат активите й под реалната им стойност. Той коментира това по повод продажбата на дълговете на ТБ "Виктория", за които оферти има от над 15 български банки.

По повод на разпространените информации за продажба на СФ "Парачин", Сърбия, Василев казва, че търси най-доброто решение за завода, което нямало да бъде в ущърб на КТБ АД.

Независимо от трудностите, свързани с неизпълнението на поети ангажименти от КТБ по този проект (сръбския завод - б.р.), той ще бъде спасен, категоричен е Василев, за да може инвестираните средства да бъдат възстановени напълно на банката, респективно на вложителите й.

По думите му в конкретния случай едни "морално чисти" хора не са се посвенили да предложат срамна сделка на заинтересован от покупка на подценени активи – срещу свидетелстване срещу него.

 Аналогичен, според Василев, е и случаят и с "Виваком".

"Ако не беше нашата съпротива, досега акциите на "Виваком" щяха да лежат в някое дебело чекмедже. Представяте ли си, че в България е възможно изпълнителен директор на компания да укрива книга на акционери и временни удостоверения с една-единствена цел – да услужи за постигане на целите на своите покровители"
, каза Василев.
Той има предвид основният свидетел на прокуратурата срещу него Бисер Лазов, който по думите му целял да присвои 14.5 млн. лв.

Василев предлага и мерки за възстановяване на банката. Това, според него, може да се постигне само чрез продажба на активите, финансирани от банката, на реалната им пазарна стойност.
Банкерът е пресметнал загубите си от продажбата на тези инвестиции и декларира, че ги е обявил пред бъдещите инвеститори.

"Добрите" кредити, които включват активите на подценени цени, ще отидат в "добри" ръце, за да могат да покрият частично разхода на Фонда за гарантиране на влоговете в банките при ликвидация и да осигурят очакваните печалби на тези, които са си поставили за мисия да ликвидират КТБ. А така наречените "лоши" кредити, идентифицирани като лоши по неконвенционална и вероятно неслучайна методология, обслужваща интересите на организаторите на атентата срещу КТБ АД, са предназначени за "доказателствен материал" за обвинението срещу мен и моите колеги, декларира Цветан Василев.

Призив за смяна на квестори

Членовете на фейсбук групата "КТБ-alive", които са и организатори на протестите на вложителите в Корпоративна търговска банка, настояват за незабавна смяна на квесторите на дъщерната банка "Виктория", предаде БНР.

В декларация, разпространена чрез социалната мрежа, те посочват и причината:

"Пълната некомпетентност на квесторите, които не само не помагат за оздравяването на банката, а работят точно в обратната насока. Назначават се некомпетентни, но за сметка на това добре платени консултанти със съмнителен опит. Служителите на банка "Виктория" са подложени на груб тормоз, като квесторите не си правят труда да се съобразяват нито с Кодекса на труда, нито с обикновените етични норми на поведение."