Сайтът на ЦИК вече работи - може би мъничко по-бавно все още, защото много хора, които не успяха да влязат, сега влизат в него, каза за БТА председателят на Съвета на директорите на "Информационно обслужване"  (ИО) проф. Михаил Константинов.

Сайтът на ЦИК се поддържа от ИО и оттам обясниха, че се очаква проблемът да бъде отстранен бързо.

Ние се справихме с проблема, нашият сайт (на ИО) работи перфектно, сайтът на ЦИК също работи, макар и с леко забавяне и се надявам за кратко време и той да заработи без закъснение, посочи Константинов.
Според мен имаше претоварване, което трудно бих нарекъл случайно, коментира той.

Забавяне на резултатите ще има единствено поради това, че това са най-сложните за обработка избори досега - много числа се обработват, има и преференции за общински съветници, уточни Константинов.

Метафорично казано, ако мине комета и световният интернет спре, ние пак ще си обработим резултатите и пак ще ги обявим. Не използваме интернет за обработка на резултатите, а за улесняване на хората - да видят къде ще гласуват, какви са решенията на ЦИК, обясни Константинов.

Сайтът на ЦИК се срина по-рано през деня и не се предоставяха данни за избирателната активност. От "Информационно обслужване" смятат, че е хакерска атака. От ЦИК подозират претоварване.

Проф. Михаил Константинов обясни пред по-рано пред Дарик, че има масирана хакерска атака към сайта на ЦИК. В момента се прави необходимото сайтът да заработи, а страницата на фирмата вече е възстановена.

„Това е масирана атака от България и чужбина, но тя е овладяна. За щастие, тази атака няма никакво отношение към изборния резултат, ние не използваме интернет за каквото и да било в нашата система, свързано с обработка на резултатите. Информирани са службите за злонамерената атака. Това са противници на електронното гласуване и ентусиазирани хакери, смята професорът.

"На ЦИК сайтът е в интересен режим - ту се включва, ту се изключва. Очаквам скоро да бъде стабилно включен", добави той.

Избирателна активност към 13.00 часа по отношение на местните избори е 27.65%, съобщи Александър Андреев, говорител на ЦИК на брифинг. По думите му, за местните избори са гласували 1 млн. 402 хиляди 875 души. В 10.00 часа активността е била 10.56 %, или 672 901 избиратели.

Обобщените данни към тоси час сочат най-висока активност на местните избори в Трекляно - 56,68 на сто и най-ниска - в Разлог - 3,14 на сто.
На референдума до 13.00 часа най-много хора са гласували в община Макреш - 46,5 на сто, а най-малко в Руен - 1,03 на сто.

От ЦИК изразиха съжаление за забавянето при обработката на данните, което се дължи на срива в сайта на комисията доскоро.

От Комисията обясниха, че причината е претоварване в системата. Заради това се е наложило данните да пристигат по имейл. И там обаче е имало проблем и данните не са пристигнали на електронната поща.

Така се стигнало до прозвъняване на всички общински избирателни комисии в цялата страна и това забавило процеса на регистрация на избирателната активност, което се случва за пръв път.