Трансплантирани и техните близки излязоха на протест пред здравното министерство. 

Те протестират срещу решението единственият диспансер за бъбречно трансплантирани в страната да бъде превърнат в COVID отделение. Самата Клиника по нефрология и трансплантация пък ще бъде преместена в общата Клиника по нефрологии към УМБАЛ "Александровска болница" ЕАД.

Протестиращите изразяват пълната си подкрепа към проф. Паскалев, ръководител на единствения диспансер за бъбречно трансплантирани у нас.

Снимка: БТА

Той и целият му екип подадоха оставки след промените. Директорът на Александровска не ги прие.

Гражданите с трансплантирани органи са притеснени кой ще ги наблюдава в лечението им през следващите седмици.

Решението единствената клиника с диспансер за трансплантирани в България да бъде трансформирана в COVID отделение беше оповестено преди седмица. То предизвика и спор между шефа на Александровска болница, където се намира клиниката, и шефа на отделението, което ще бъде преместено.

Снимка: БТА

Директорът на болницата обясни, че пациентите ще бъдат прехвърлени в отделението по нефрология. Директорът на клиниката обаче отказа да премести пациентите си без изрична заповед.

В сряда началникът на клиниката по нефрология и трансплантации в Александровска болница проф. Емил Паскалев подаде оставка.

Вчера директорът на Александровска болница проф. Борис Богов пък заяви, че все още не е приел оставките на началника на клиниката по нефрология и трансплантации и тези на екипа му.

Снимка: БТА