Това каза кардиохирургът проф. Генчо Начев пред Нова телевизия, цитиран от "Фокус".

Преди година директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация доц. Силви Кирилов заяви, че донорството не е добре развито у нас, а 2000 души са заявили изрично несъгласие да дарят органите си.
Тази година парламентът реши, че донорите ще могат да получават компенсация за предоставяне на свой орган или части от него, като тя ще бъде строго ограничена единствено до възстановяване на свързаните с донорството разходи и загуба на доходи.

Според проф. Генчо Начев, за да има реални резултати от здравната реформа, е необходимо обединяване около някаква стратегия за развитие в сферата на здравеопазването, а такава през последните години няма.
Резултат от това е и изтичането на млади медицински кадри от страната.
Около 350-380 лекари са напуснали страната от началото на годината. Очакванията са до края на годината те да бъдат около 500.

„Плоскостта, на която се развива това явление, не са парите. Аз мисля, че тук има няколко фактора. На първо място, те не виждат перспектива за развитието си”, категоричен бе проф. Начев.

В началото на годината той излезе с предложение за създаване на камара, която да следи работата и професионалното развитие на лекарите.

По думите на кардиохирурга Българският лекарски съюз е организирал акредитационен съвет, който трябва да определи критериите за ресертификация, която да се извършва на всеки три години.
„Има пет-шест фактора, по които комплексно се казва: да, той се развива добре, резултатите му са добри за първите три години, продължава му се сертификата за следващите три години. Всичко това се прави не с цел унищожаване на един човек, а да му се помогне, за да се развива, да се подобри качеството на работа. Всичко това се прави в името на пациента”, заяви проф. Начев.

Преди дни здравното министерство получи 16 млн. лв. за обучение на 1000 специализанти по проект "Нови възможности за лекарите в България" на програма "Развитие на човешките ресурси".