Въвеждането на системата ще позволи да се удължи времето за приемане на залози в игрите, като ще могат да се пускат фишове до 1 час преди тегленето на тиража, 30 минути след тегленето ще могат да се приемат залози за следващия. Печалбите до 200 лева ще се изплащат във всеки тото пункт един час след тегленето на даден тираж.

"Обещахме в началото на мандата ни всички залози да могат да се правят до няколко минути преди да се пуснат фишовете. Това е шанс за новите фишове, тъй като всичко ще бъде по електронен път. Имаме подкрепата на целия български спорт. Тотото вече е с облик на съвременно търговско предприятие. Новите машини ще влязат в действие до края на месец март", каза министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков на официалната церемония, цитиран от БГНЕС.

Бойко Борисов благодари на служителите на БСТ за усилената работа и подчерта, че повече приходи за тотализатора означават повече средства за спорта.
"Заварихме тотото в плачевно състояние, а в рамките на три години увеличихме приходите с 50%. И то без помощ от държавата, без допълнителни средства. Това е правилният път", подчерта премиерът.
Той пусна първия фиш в новата система, като преди това обеща, че ако спечели, средствата от печалбата ще дари за българския спорт.
"Слушайте внимателно. Ако спечелим ще дадем всичко за спорта", каза Борисов. "Точно седмицата преди изборите имаше шест шестици. И винаги съм се съмнявал, Йовчев, че това е било вярно", обърна се той към най-добрият български състезател по спортна гимнастика Йордан Йовчев, който също присъстваше на церемонията.
Бойко Борисов си избра предварително попълнени комбинации в играта "6 от 49" на стойност 20 лв. След това си плати на касиерката, която бе повикана извънредно на работа.
Джакпотът в първо теглене е 438 хил., а във второ - 3,6 млн.лв. С комбинацията премиерът има шанс да уцели и двете печалби, предаде Стандарт нюз.

За реализирането на новата електронна система на БСТ  за приемане и обработка на фишове в реално време са изградени, оборудвани и свързани два компютърни центъра (основен и резервен) и са инсталирани над хиляда терминални устройства, които първоначално ще бъдат внедрени в моловете и големите търговски обекти, предаде БНТ.
Тотофишове са еднопластови, а срещу тях се получава квитанция, срещу която ще може да се вземе печалбата.

За работата с новата система са проведени редица специализирани обучения – както на служителите от приемателната мрежа, които ще оперират с новите терминални устройства, така и на административния персонал, който пряко ще борави, ръководи и контролира дейността на компютърните системи.

Тото терминалите изписват на дисплей последователността на действията, които играчът изпълнява чрез натискане на появяващ се светещ участък - избор на играта от Тото 1 или Тото 2, набиране на комбинациите, сумата за плащане.  Машината издава квитанция, на която е записана датата, тиражът, играта, комбинацията, платената сума. Тази бележка е и документът за участие в тиража. Терминалът позволява след тегленето на числата да се провери има ли печалба.

На старта на нова система на БСТ присъстваха още министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и председателят на Българския Олимпийски комитет Стефка Костадинова.

БСТ планира и развитие на денонощни тото пунктове за приемане на залози.