"Ремдесивир" не е ефективен и не подобрява шансовете за оцеляване при COVID-19. Това показа голямо проучване на Световната здравна организация (СЗО), цитирано от "Файненшъл таймс".

"Междинните резултати от клиничното изследване "Солидарити", координирано от СЗО, сочат, че приемът на ремдесивир, хидроксихлорохин, лопинавир/ритонавир и интерферон оказва слаб или никакъв ефект на показателя смъртност в течение на 28 дни или болничния курс н лечение от COVID-19 на хоспитализирани пациенти", констатират от СЗО.

Изследването "Солидарити", което обхваща пациенти в над 30 страни, изучава ефекта от лечението с тези препарати на показатели като смъртност и продължителност на престоя на пациенти в болница, допълва БТА.

Проучването е установило, че нито едно от леченията не е "повлияло съществено на смъртността" и не е намалило необходимостта от обдишване на пациентите.

Преди два дни правителството взе решение за отпускането на 2,1 млн. лв за закупуването на 2500 флакона Ремдесивир. Един флакон струва 345 евро без ДДС.