Общата смъртност и смъртността от COVID-19 сега е с около една трета по-ниска от предишните вълни и основната причина за това вероятно е 20 на сто ваксинирани хора, както и броят на преболедувалите.

Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров на съвместен брифинг със зам.-министъра Александър Златанов, директора на НЦЗПБ проф. Ива Христова и проф. Мира Кожухарова, съветник на здравния министър.

"Виждам, че някои хора са се напрегнали - някои политически, някои икономически, други професионално, и се разпространяват доста неверни твърдения и неверни изводи за ситуацията", заяви в началото на брифинга здравният министър.

При първата вълна - през март-септември 2020 г., случаите на коронавирусната инфекция бяха малко, а общо са починали 7920 души, каза съветникът на министъра проф. Мира Кожухарова.

Във втората вълна 8459 са починалите от инфекцията. Третата вълна започна на 14 август тази година, като през първите 9 седмици от нея са починали 3364, посочи още тя.

Снимка: БТА

В регионалните здравни инспекции са осигурени достатъчно на брой бързи антигенни тестове, които се предоставят на COVID зоните, каза заместник-министър Александър Златанов.

Златанов посочи още, че броят на леглата, предназначени за лечение на коронавирусната инфекция, включително и за интензивно лечение, към момента са достатъчни. По думите му обаче в Търговище са заети повече легла - над 30 на сто от общия брой за областта.

Същите са показателите и за областите Габрово и Шумен, допълни той. Златанов посочи, че в областите Враца и Плевен имат съответно 9 на сто и 8 на сто заетост на предвидените за лечение на COVID-19 легла. Има указания при нужда в лечебните заведения да се разкриват легла, каза още Златанов.

Снимка: БТА

Прави се анализ на смъртността във всички болници, подчерта министър Кацаров. Там, където нивото е повишено, искаме да се направи анализ на протоколите и начините, по които се лекуват болните, допълни той.

По думите на служебния здравен министър няма място нито за хаос, нито за паника. Системата е добре организирана и добре подготвена.

"Да, ситуацията е усложнена, но не сме нито паникьосани, нито в хаос", подчерта Кацаров.

Проф. Ива Христова представи сравнителен анализ на заболеваемостта у нас спрямо други страни.

Снимка: БТА

В съседна Сърбия към момента заболелите са в пъти повече, в сравнение с България. С други страни, показателите са сходни, например с Турция, заболеваемостта у нас е малко по-ниска. В Албания заболеваемостта е малко по-ниска. По отношение на Гърция, ситуацията е подобна на тази с Албания. В Румъния заболеваемостта е в пъти по-висока, обясни тя.

От секвенирането на 100% в момента излиза делта варианта, но се следят и неговите 38 подварианти, допълни проф. Христова. "Към момента този вариант е залял света заради своята трансмисивност."

Днес няма да говорим за мерки, в петък ще ви поканим да говорим за мерки на национално ниво, заяви Стойчо Кацаров.

По думите му мерки трябва да се прилагат индивидуално за всяка област.

"Потвърждавам това, което съм казвал винаги, ако се стига до затварян, последните ще бъдат училищата", подчерта служебният здравен министър.