Авторът Светлин Маринов е качил клипа в www.otnebeto.com.

Красотата на Стара планина се вижда в целия й блясък от птичи поглед, като в центъра на дрона е Беклемето и Арката на свободата.

Троянският проход, известен като Беклемето, е планински проход в западната част на Троянско-Калоферски дял на Стара планина с височина 1526 м. През него минава шосе, сред най-високите в Стара планина, което свързва село Кърнаре (Южна България) с град Троян (Северна България). Има множество остри завои. Гледката е невероятна. Проходът е сред основните пътища, свързващи Северна и Южна България. Дълъг е малко под 50 км с най–висока точка 1526 м н.в. - Беклемето.

На места в района са запазени фрагменти от древен римски път (Via Trayana). Тук по времето на римския император Траян Август започва строителството на пътната артерия с крепости около нея.

Близо до Троянския проход е разположен паметникът Арка на свободата на връх Горалтепе (1595 m), намиращ се на 15 минути ход източно от най-високата точка на прохода Беклемето. Тя е масивна структура от бетон с височината от 35 метра.

Въпреки, че проходът не е сред най-важните точки в Руско-турската освободителна война и още по-малко в събитията по навлизането на съветската армия в България през септември 1944 г., арката е посветена на "руските и съветските освободители".
Преди дни авторът на клипа за Беклемето показа и невероятни гледки от родното ни Черноморие - Синеморец, при устието на Велика, Иракли и Силистар.

Вижте видеото >> 

„Моето име е Светлин Маринов. Сред многото ми хобита са включени редица неща, спомагащи за този сайт - любовта ми към планината и приключенията, изследователският ми дух, заниманията ми със фотография от много години, мечтата (която май всички имаме); да погледнем света с други очи; от малко по-високо“, написа на сайта си авторът на вдъхновяващото клипче за Синеморец.

„Всичко онова, което е в моето сърце, ме подтикна да достигна дотук - и да вървя напред - с мерак и желание. Просто ми е интересно - а най-важното на света е човек да прави онова, за което го влече Сърцето“, пише още Светлин Маринов.