Още една година гратисен период ще има училището на два века в село Поликраище, Горна Оряховица - за да не бъде затворено.

Министърът на образованието Красимир Вълчев отиде на място след протест на местните и обяви, че на този етап няма да го закрива. 

Основното училище "Св. св. Кирил и Методий" в село Поликраище ще отвори на 15 септември, въпреки решението на Общинския съвет в Горна Оряховица за неговото закриване.

"Училището ще го има, но с условия, които трябва да бъдат изпълнени за една учебна година, посочи на среща с местните хора образователният министър Красимир Вълчев", цитиран от БНР.

"Те трябва да запазят или да увеличат децата, да повишат образователните резултати. Това, което се е случило - вторичната сегрегация, частично да бъде преодоляно. Ще откажем предложението на Общината, защото в последните години това ни е политиката", каза още той.

Министър Вълчев посочи, че е отказал в последните години закриването на 8 училища, а Министерството е дало допълнително 100 милиона лева за малки училища и такива с концентрация на деца от уязвими групи.

Един от мотивите за закриването на училището на общинските съветници в Горна Оряховица е лошото качество на образованието, което децата получават. Днес обаче учителите отрекоха това твърдение.

В момента в училището в селото учат 33 деца в слети паралелки, голяма част от тях пътуват от съседни населени места.