За първи път, по молба на българската държава, те бяха изложени за поклонение по повод 1000-годишнината от смъртта на един от най-забележителните средновековни владетели на България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Росен Плевнелиев разгледа експозицията на музея, където е изложена златотъканата плащеница на българския цар.

"Трепет, възхищение и огромно уважение" - така държавният глава описа усещането си, след като се поклони пред тленните останки на цар Самуил.

"Днес почитаме цар Самуил, отбелязваме 1000 години от неговата трагична и величествена смърт – истински държавник, който петдесет години властва и който е останал дълбоко в съзнанието на българите. За мен това беше изключително усещане на почит към една от личностите, които са част от историята на България и които са създавали историята на България", заяви пред журналисти Плевнелиев.

Президентът отбеляза, че днешното събитие в Солун е резултат на усилията на много български политици за надграждането на добрите отношения между България и Гърция.

По време на посещението си в музея държавният глава беше придружаван от министъра на културата и спорта на Република Гърция Константинос Тасулас и от министъра на Македония и Тракия Георгиос Орфанос.

"Това, че с Гърция сме членове на ЕС помага още повече, за да може да имаме прочит върху историята, базиран на европейски подход. Днес ние просто правим демонстрация на европейския подход към миналото – изучаваме историята такава каквато е, историческите артефакти се пазят и отношението към тях е достойно, независимо къде са те", заяви президентът.

Той подчерта, че и днес можем да се поучим от държавническото отношение на цар Самуил, който е посветил живота и управлението си на народа и на интересите на България.

Същото трябва да видим и днес у нас. Отделните политически партии, колкото и да са различни и разделени, трябва да постигнат съгласие и в този труден момент да се обърнат към интересите на българския народ и да работят за повече стабилност, за осъществяване на реформите и за напредъка на България“, категоричен беше Росен Плевнелиев.

Президентът посочи още, че имаме какво да научим от миналото си – както от възходите и победите, така и от паденията и загубите.

Всички те ни обогатяват и ни правят това, което сме и е крайно време да си дадем сметка, че един народ, който е толкова богат със своята история има своята мисия и в бъдеще. Нека да я изковем сами, призова държавният глава.

Росен Плевнелиев благодари на гръцката държава за това, че днес можем да покажем своето уважение към историята и към миналото.