Ключовата дума на визитата на папа Франциск през май у нас ще бъде "мир" и тогава България ще бъде в световния фокус. И нека по време на тази визита мирът да блика от България и целият свят да го види това, каза президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси на конференцията "Папа Франциск в България", организирана от БАН и от Атлантическия клуб.

Папата ще бъде в България от 5 до 7 май.

Още от 1990 г. Атлантическият клуб е ангажиран с темата за отношенията ни с Ватикана, но през 1990 г., когато започнахме присъединяването към НАТО, си дадохме сметка, че ние имаме един огромен репутационен проблем. "Не бяхме го причинили, но бяхме негова жертва и това беше атентатът срещу папа Йоан Павел Втори и искахме това петно да бъде изчистено от България", заяви Соломон Паси, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че първият, който кани папа Йоан Павел Втори в България, е президентът Желев, а след това през 1994 г. започва и мощна кампания за идването на папата у нас. "Тогава имаше огромна съпротива срещу това идване - и политическа, и религиозна, и на неразбирането, и на инерцията, и на липсата на култура в тази област", обясни Соломон Паси. Той отбеляза и приноса на Симеон Сакскобургготски за идването на папа Йоан Павел Втори през 2002 г. в България. Тогава папата каза знаменаталната фраза, че "България няма отношение към атентата срещу него", припомни Соломон Паси.

Той отбеляза, че през същата тази 2002 г. България получи две заветни покани - поканата да влезе в НАТО - през ноември 2002 г., и датата за членство в ЕС - пак през есента на 2002 г.

Сега сме в нова фаза на отношенията си с Ватикана, посочи Соломон Паси и разказа, че в качеството си на външен министър е изпратил на летището папа Йоан Павел Втори и му е връчил писмо. В него му благодарих за посещението, но отбелязах, че "за да има България по-голяма тежест в света и в католическия свят, смятаме, че е назрял моментът да определите един български кардинал", каза Паси. Според него основната политическа мисия на визитата на папа Франциск у нас трябва да е свързана с това българското правителство и католиците ни да поискат от папата той да направи онова, за което на папа Йоан Павел Втори не му стигна времето - да имаме български кардинал. "Надявам се след визитата на папа Франциск у нас, да имаме един български католически кардинал", каза Соломон Паси на конференцията.

От 5 до 7 май у нас ще се случи важно и историческо събитие - визитата на папа Франциск в България, който беше избран преди шест години за римски папа. Той е първият папа от Новия свят и първият папа йезуит, каза и заместник-председателят на Комисията по вероизповеданията към Народното събрание Васил Антонов на конференцията "Папа Франциск в България".

През 2014 г. известно списание определи папа Франциск за "най-влиятелния световен лидер" - заради реформите му във Ватикана и заради положителното лице, което дава на църквата, заяви Антонов.

Той отбеляза, че в България папа Франциск идва с посланието "Мир на Земята", а човечеството се нуждае днес от мир и от християнско единство. Историческите факти сочат, че до десети век Православната и Католическата църква са били в единство и са имали седем Вселенски събора, каза Васил Антонов.

Той съобщи, че "в България православните християни са около 6 милиона, мюсюлманите са 780 000, католиците са малко над 80 000, а последователите на Арменската църква са над 10 000 души". В бездуховното време, в което живеем, е нужно задълбочаване на богословския диалог и обръщане към християнските ценности и послания, заяви заместник-председателят на парламентарната комисия по вероизповеданията.