Смерч връхлетя тополовградското село Орлов дол и нанесе щети на къщи и селскостопански постройки.Това съобщиха от Областната администрация в Хасково.

Необичайно силният вятър е отнесъл навеси и една веранда на къща. Също така е повредил покриви на сгради. Има паднали стълбове, а електричеството е преустановено. Изкоренени са дървета и са отнесени в реката. Високи борове са паднали в двора на църквата в селото, които вече са обработени и се отстраняват. Утре ще бъде осигурена механизация, която да премахне дърветата от реката, коментира областният управител на Хасково инж. Минко Ангелов, който пристигна на място, заедно с ръководството на община Тополовград.

Временни постройки са отнесени в съседни дворове. Стихийният вятър е вилнял в още 3 села - Владимирово, Светлина и Каменна река. Засегнати се отделни части от населените места, обясняват от ведомството.

Снимка: Областна администрация Хасково

Сформирана е комисия със заповед на кмета на Тополовград Божин Божинов, която ще опише утре сутринта щетите. Докладът ще бъде предоставен на междуведомствената комисия, за да бъдат отпуснати обезщетения на хората, чиито имоти са засегнати.

Снимка: Областна администрация Хасково

"Не сме успели изцяло да се справим с последиците, почистихме главната улица, по която се движат много автобуси и автомобили. По другите места днес очаквам от Общината да се формира група, която да дойде и да помогне на хората. Има отнесени 2-3 покрива. Стопанска сграда е унищожена изцяло. Трябва селото да се почисти", заяви пред NOVA кметът на Орлов дол Виолета Георгиева.

Снимка: Областна администрация Хасково

Електричеството е възстановено частично, на места няма ток заради паднали стълбове.