Директорката на дома за възрастни хора с деменция в Пловдив Марина Тянева, където от три дни тече скандал за нечовешко отношение към настанените, е на екзотична почивка в Азия, съобщиха в. "Марица" и "24 часа".

До този момент не е установен контакт с нея. За сигналите срещу персонала тя научила в сряда - ден преди да замине за Изтока. Тогава тя се срещнала със зам.-кмета по социалните дейности Анести Тимчев, пред когото отново упорито отрекла да има проблеми в центъра.

"Тя замина още в четвъртък, преди да бъде излъчен репортажът по Нова телевизия. Отпуската й е планирана отдавна. Как да й прекъсна ваканцията?", коментира зам.-кметът на Пловдив Анести Тимчев.

Той се е срещнал днес с внучката, която е подала сигнал за своята 84-годишна баба с деменция.

"Мисля, че момичето е пренапрегнато, възрастната жена е неподвижна", допълни Тимчев. 

Общината вече предприе първи спешни мерки, за да предотврати нови случаи на издевателства над възрастните хора от "Св. Георги". В сградата ще бъде монтирано видеонаблюдение, съобщи зам.-кметът Анести Тимчев. Камерите ще бъдат поставени на два от етажите - там, където са болните с деменция, и при тези с психични разстройства.

"Така ще се следи всичко - кой влиза, кой излиза и най-вече отношението към хората", допълни зам.-кметът.

Ден по-рано на пресконференция шефката на социалната дирекция в общината Веселина Ботева каза, че възнагражденията във въпросния център за хора с деменции били много ниски. Болногледачите вземали минимални заплати, а социалните работници - не повече от 700-800 лева.