Изпратихме решенията на Надзорния съвет на НЗОК, които трябва да влязат в проекта на договор за изменение на Националния рамков договор 2020-2022 г. Най-основното в тези наши решения е личните лекари да могат да издават направление за PCR тест при наличие на поне два симптома, като няма да има никакви лимити. Друго важно решение е, че увеличихме цените на двете клиничните пътеки, които са свързани с лечението на белодробните заболявания. Това каза пред bTV управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

"В проекта на договор за изменение на Националния рамков договор 2020-2022 г. се предлага личният лекар да може да издаде направлението на пациентa независимо от начина, по който болният се е свързал с лекаря си - в кабинета или по телефона. Общо симптомите са 11, като трябва да има минимум два, за да се издава електронно направление. Няма да има лимити за личните лекари да издават електронни направления. При консултация, направена от разстояние, личният лекар ще издава амбулаторен лист със специфичен код, на който няма да се изисква подпис на пациента. Електронно направление ще може да бъде изпращано от личния лекар до Националната здравна информационна система, а от системата ще бъде генериран уникален код на направлението. След като личният лекар предостави уникалния код на пациента, болният ще трябва да го представи в лаборатория, сключила договор с НЗОК и извършваща PCR тест. НЗОК заплаща до 60 лева за PCR тест. За електронните направления трябва да попитате "Информационно обслужване", ние нашата работа сме си я свършили", обяви проф. Салчев.

"Според мен общопрактикуващите лекари могат да решат проблемите на своите пациенти и без PCR тест. Клиничната картина не зависи от теста. Общопрактикуващите лекари трябва да лекуват вирусната инфекция - независимо каква е тя. И без PCR тест може да се пусне болничен лист. Стигматизацията на короноварисуа достигна такива равнища, че работещите в болниците да не могат да се приберат вкъщи. Крайно време е обществото да се успокои. Това заболяване трябва да се лекува, както се лекува остра вирусна инфекция. Абсолютно невярно е твърдението, че болниците не приемат без направен PCR тест", каза още шефът на здравната каса.

"Доставната цена на един PCR тест e между 17 и 25 лева. НЗОК заплаща тестовете на 60 лева, а лабораториите сами имат право да определят своите цени", заяви още директорът на НЗОК проф. Петко Салчев.

Цената, която плащат хората на свободния пазар, обаче варира между 90 и 120 лв.

"До момента няма оплакване от нито едно лечебно заведение, че не е получило парите си или ще затваря заради липса на финансов ресурс, добави Салчев. - Заплаща се по методиката на НЗОК, че ако не се достигне определен обем от дейност, НЗОК ще доплати, за да не се стигне до риск за съответното лечебно заведение. Всички пациенти с онкологични заболявания в момента могат да си извършват плановите и всички видове операции. Заплатили сме над 14 млн. лева за лечение на деца и хора за лечение в чужбина от началото на годината."

"В момента не получаваме дарения, добави Салчев. - Всяка болница, която откаже да изпълни заповед на директора на РЗИ да не може да сключва договор с НЗОК, това е възможно стига парламентът да го приеме. Това беше вкарано законово в разпоредбите на касата. Това е ако откаже да разкрие звено. Трябва да отговаря на критерии, но не може да се открие отделение или звено, когато няма персонал, лаборатория или образно изследване и т.н."