Според нея при новата образователна структура основно образование ще се завършва след седми клас, а гимназиалният етап ще се дели на две - от 8-ми до 10-ти клас, и от 11-ти и 12-ти клас, предаде БТА.

Тази нова образователна структура изисква нови учебни планове за гимназиалния етап, промяна в държавните образователни стандарти, разработване на нов държавен образователен стандарт и нови учебни програми, посочи Коджабашиева. По думите й във втория гимназиален етап учебното съдържание трябва да бъде ориентирано към профилираната и професионалната подготовка. Това изисква да се разработят специалните стандарти за профилирана и професионална подготовка, както и учебните програми.

Идеята на закона е общообразователният минимум, уменията, знанията и компетенциите да се усвояват от 8-ми до 10-ти клас, като ще се надгражда и в профилираната, и в професионалната подготовка, поясни заместник-министърът. Тя допълни, че са разработени три варианта на учебния план за гимназиите, като ще се въведе и предметът "Предприемачество" в тези от тях, които не са ориентирани към професионалната подготовка. Предметът ще се изучава в 8-ми, 9-ти и 10-ти клас.

До края на март вероятно ще бъде готов основният текст на проектозакона, който след това ще бъде подложен на широка дискусия, съобщи на свой ред министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.
По думите на Коджабашиева законът вероятно ще бъде приет до края на календарната година, но в този случай предвидените в него промени ще влязат в сила от учебната 2011/2012 година.

В суров вид до края на март ще бъде готов и Законът за висшето образование, съобщи още Игнатов, цитиран от БГНЕС.  По думите му в момента у нас има 51 висши училища, но с новия закон се предвижда част от тях да обединят структурите си, така че броят им да бъде редуциран до около 40.