Състоянието на трите жени, които пострадаха при инцидента в оръжейния завод "Арсенал" е стабилно. Това заяви временно изпълняващият длъжността директор на "Пирогов" Николай Габровски. Той обаче уточни, че "има още много работа по възстановяването им".

"Състоянието на пострадалите е стабилно. Но бих казал, че предстоят доста и диагностични и терапевтични процедури и то сериозни, така че по-скоро е овладян първият по-важен момент, но ни предстои още доста работа. Една от жените е в по-тежко състояние, с по-обширни изгаряния. При нея има между 20 и 25% изгаряния, което ще бъде обгрижено по възможно най-добрия начин, но само по себе си представлява риск за живота й.

Трите работнички бяха приети за лечение в столичната болница "Пирогов" снощи. Ръцете и лицата на служителките обгоряха след възпламеняване на барут в цеха за пиротехнически изделия.

Продължава и разследването на инцидента в оръжейния завод "Арсенал".  Все още не е ясна причината за инцидента - проверяват се версиите за техническа и човешка грешка. Вчера в завода влязоха проверяващи - разследващи и служители от Главна инспекция по труда.

Николай Ибушев, изпълнителен директор на "Арсенал", коменитра в телефонен разговор пред bTV, че има няколко версии.

Каза че е спокоен, защото от ръководството са взели всички мерки за безопасна работа и вероятно, както и при предишни инциденти, това ще се окаже човешка грешка.

Взриво-техническа ексепртиза ще уточни какво е причината за настъпилата трудова злополука, коментира пред телевизията районният прокурор на Казанлък Таня Димитрова.

"Възможно е да е имало небрежност от страна на работник или нарушаване на технологичния процес, които да са довели до това възпламеняване. Има образувано досъдебно производство за причиняване на телесно увреждане поради незнание или немарливо изпълнение на занятие, представляващо риск с висока опасност", уточни тя.

Срокът на досъдебното производство е два месеца.