Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че след среща с директори на болници в София се е стигнало до извода, че при сравнително малкия брой на заболели от Covid-19 у нас, е най-добре да бъдат оставени само 7-8 здравни заведения, които основно да работят с тях.

"За да могат болници, които имат по 1,2 до 5 души, да бъдат нацяло освободени и да насочат ресурса си към основната медицинска помощ, която до този момент е била отлагана. Разбира се, основни стожери, към които ще насочим цялата патология, остават ВМА, "Пирогов", Александровска, Инфекциозна, "Света Анна", Втора градска болница и Белодробната болница, като разбира се, остава готовността на останалите при нужда, отделенията специализирани за лечение на коронавируса, да бъдат използвани, те остават като резерв", уточни Кунчев, който е член на Националния оперативен щаб.

И призова хората, които до момента не са потърсили помощ за хроничните си заболявания и планови операции, да го направят, защото тяхната безопасност е гарантирана с това, че във всички тези болници, които приемат пациенти с коронавирус, специализираните отделения са в самостоятелни сгради, със самостоятелен персонал.

"Няма смесване на потоци, има контролиран достъп, така че всички останали клиники и отделения могат да работят безопасно и да приемат пациенти", увери доцентът.

И подчерта:

"По повод прилагането на различни мерки, ние и сега, когато областните щабове ни потърсят за съвет, даваме указания. Понякога те предприемат мерки, в желанието си да се справят, които не са съвсем издържани от научна гледна точка. Масовото затваряне на големи групи хора, на квартали не винаги е много ефективно. Първо, то създава много организационни и хуманитарни проблеми за тези хора. Второ - може би предпазвате околните квартали, но всъщност оставяте вируса да продължи да циркулира в затворения квартал и нашите мерки там да са по-неефективни".

Според Кунев е много по-добре да се работи на ниво фамилия, къща, район - вътре в квартала, за да се избегнат тези неприятности.

Той смята, че по същият начин стоят нещата и с дезинфекционните обработки.

"Много по-добре е, ако не знаят как точно да правят - има фирми, които цял живот с това се занимават и знаят как да го направят, а не да използваме такива странни методики като масово впръскване на улици, площади с различна техника, пък и пръскане с хеликоптери и самолети. Това малко прилича на художествена самодейност и няма никаква научна обосновка", подчерта експертът.