Инспектори от Столичното РЗИ влязоха в парламента, за да връчат глобите на депутатите без маски. Те ще трябва да платят по 300 лева.

Общо 24 са съставените актове за първо нарушение в рамките на миналата пленарна седмица - от 24 до 26 юни, съобщиха от здравната инспекция.

От там уточняват, че наложените актове са общо за установени нарушения в сградата на Народното събрание и няма разбивка за броя депутати по парламентарни групи или представители на администрацията.

От Обединени патриоти глобените са 3-ма, от ГЕРБ - 6, съобщи БНР.

"Подписали са си актовете. Не знам каква е стойността. Те ще определят стойността на глобата. Поименно не мога да кажа, но 6 човека са провинилите се. Те подписват. След това могат и да обжалват, естествено. Всеки бърка! След като е сбъркал някой, ще си понесе вината и отговорността", обясни заместник-председателят на ГЕРБ Красимир Велчев.

ДПС нямат глобени депутати. От "Атака" е санкциониран Павел Шопов, който категорично отказва да носи маска.

От Столичната здравна инспекция ще връчат глобите на всички депутати, нарушили мерките, до края на седмицата.

От 23 юни носенето на маски на обществени места на закрито е задължително, но не всички народни представители спазват правилата, а изискванията предизвикаха на няколко пъти и полемика в пленарната зала. Глобата за неспазване на мярката е от 300 до 1000 лева.