Това заяви пред bTV криминалният психолог Росен Йорданов, който е бивш зам.-шеф на Института по психология на МВР.

Йорданов е работил по задържането на Пелов преди 7 години след обир на златарско ателие в Ботевград.

През август 2011 г. бившите затворници Владимир Пелов и Димитър Иванчев-Шошора извършиха въоръжен грабеж на златарско ателие в Ботевград, използвайки маски на вещици. При бягството, след престрелка с полицията, Шошора бе заловен, но Пелов успя да се измъкне и се кри близо две седмици от полицията, преди да бъде задържан от командоси във вилна зона край града.

На 5 май 2016 г. 42-годишният Пелов бе признат за виновен
в извършването на пет тежки умишлени престъпления: въоръжен грабеж в особено големи размери, отвличания на три лица – едното от които малолетно, опит за убийство на четирима служители на МВР при изпълнение на службата им. Присъдата бе общо 32 години затвор.

Росен Йорданов разказа, че тогава рецидивистът е задържан, след като психологът успява да убеди майка му синът й да се предаде. Тя знаела къде се укрива Пелов и след дълги разговори склонила да съдейства. Голямата опасност била, че Владимир Пелов можел да бъде убит при задържането. Именно този аргумент използвали психолозите при разговорите с майката.

В момента тя заедно със сина на Пелов е на разпит в полицията. Йорданов обаче изключи майка му да има представа къде се укрива сина й след вчерашното бягство от Централния софийски затвор. За съжаление, той не е от хората, чиито възгледи може да се променят, смята психологът.

Според него разбиранията на Пелов били: "Аз трябва да си гледам моя интерес, другите не ме интересуват".

"Владимир Пелов може да играе с чувствата и слабостите на хората заради собствения си интерес. Психопат не значи луд, а човек, който постъпва както той реши, интересувайки се само от своя интерес", обясни Росен Йорданов.