Родители и експерти в областта на детското развитие в отворено писмо настояват децата над 10 години да получат равностоен или по-улеснен достъп до спорт, както и да се осигури възможността за присъствено или хибридно обучение за всички ученици, независимо от възрастта или профила на обучението им. Това се казва в писмо до премиера Бойко Борисов, до министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и до Националния оперативен щаб.

"Вчера, 16 декември, беше обявено, че след изтичане на периода на настоящите ограничения, част от тях ще отпаднат. Очаква се след зимната ваканция най-малките деца и ученици да се върнат в детските градини и училищата, ресторантите към хотелите да отворят врати, макар и с непълен капацитет. Предвижда се също спортните зали, които не са спирали да приемат възрастни, да останат недостъпни за децата, а учениците над 10-годишна възраст да продължат да учат в дистанционна форма", пишат в писмото до институциите родителите, предаде БТА. И настояват да се преразгледат решенията и да се предложат мерки, които да балансират тежестта на ограниченията между различните групи в обществото.

"По време на първата вълна от епидемията през пролетта, учениците бяха затворени по домовете си още в началото на март. След прекъсване на учебния процес, което за много от тях продължи почти месец, те бяха оставени в дистанционна форма на обучение до края на учебната година, което за по-големите деца означаваше до края на юни. Към онзи момент всичко останало в държавата работеше присъствено. При есенната епидемична криза големите деца и ученици бяха "прибрани" у дома на 28 октомври", пишат родителите.

В писмото си те обобщават, че "голяма част от учениците са прекарали в домовете си половината от 2020 година". Това поставя в риск не само образователните им достижения. Голяма част от децата развиват тревожни и депресивни симптоми, други са в риск от глад, бедност и домашно насилие. Последиците от тези преживявания могат да бележат целия им бъдещ живот, коментират в писмото родителите.