Не е добре първокласниците да се обучават онлайн. Един родител да е до децата си и да му предава и знания не е никак лошо. Не е лошо децата и родителите да са заедно. Въпросът е доколко е полезно за децата ни да останат затворени вкъщи. Тава обяви пред БНТ зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Според нея това е била добрата възможност родителите да видят труда на учителите.

"В момента няма присъствени занятия в училищата. Много голяма част от ученците от 1 до 12 клас са в обучение в електронна среда. Имам малък процент, при който обучителният процес е по-различен. Имаше малка надежда от днес детските градини на места да отворят врати заради крехките положителни тенденции, свързани с разпространението на COVID-19. За съжаление на много родители това не се случи. Докога ще бъде така, зависи и от компетентните органи", каза Михайлова.

"Оправдано е и нормално е родителите да очакват детските градини да бъдат отворени и учениците от начален етап да се върнат възможно най-скоро", заяви тя и уточни, че се следи тенденцията за цялата страна.

Тя смята, че няма смисъл учениците да се връщат само за два дни - за 22 и 23 декември. След Нова година ще продължат да се следят данните.

"При всички случаи за самите деца, особено в предучилищна възраст, особено в начален етап, това затваряне не е най-доброто", каза тя.

Михайлова каза още, че въпросът не е в това дали е включена камерата, а дали го има контакта с учителя, което е изключително важно - най-вече в началното образование, тъй като в първи клас се изграждат навиците за учене.