До момента около 140 радара вече са извадени от патрулите на КАТ, съобщи началникът на „Пътна полиция” комисар Антон Антонов, цитиран от Дарик радио.

България е единствената страна в ЕС, която все още използва старите мобилни устройства, обясни Антонов. По думите му с въвеждането на новата техника значително ще се улесни доказването на нарушението на шофьорите.

Общо 430 стари радара са засичали превишената скорост по пътищата в страната. От тях обаче реално действащи са били 370. От КАТ предвиждат до септември полицейските патрули да бъдат оборудвани с нови радари с камери, коментира полицейският началник.

„Не виждам никаква пречка обикновения радар да отпадне, тъй като доказателствената стойност на материала не е висока, изисква се административно производство по съставяне на акт. Това е една изключително скъпа процедура - да се издава акт, да се съставя наказателно постановление, обработка, хартия. Няма такава европейска практика да се работи с такъв вид уреди, тъй като най-малкото не е ефективно”, заяви още комисар Антонов.

От КАТ планират в бъдеще засечените с превишена скорост да могат да видят снимките от нарушенията си в интернет. По думите на Антонов идеята е фотосите да не се изпращат по пощата, както до сега, а чрез номера на шофьорската книжка водачите да разполагат с тях в онлайн вариант.

Началникът на „Пътна полиция” съобщи още, че експериментални камери на магистрала „Люлин” са засекли около 100 нарушители с превишена скорост само за три часа. Мобилните устройства следят скоростта на шофьорите по цялата магистрала, а не както останалите камери, които заснемат единствено нарушителите, минали покрай тях.
Шофьорите са заснети от поставени камери за измерване на средната скорост на автомобилите. За да се глобяват заснетите нарушители обаче трябва да се направят промени в нормативната уредба за регламентиране на този вид измервания, обясниха от КАТ.