Това съобщи пред “Фокус” инспектор Ботьо Гергинов от “Пътна полиция”.

249 км в час пък е най-високата скорост, засичана от мобилна камера в Пазарджишко. Рекордьорът, управлявал лек автомобил „Мерцедес”, е хванат миналия август, съобщи по-рано говорителят на Областната дирекция на МВР Мирослав Стоянов. На водача е съставен фиш в размер на 900 лева и той вече е заплатен.

От началото на тази година най-високата скорост на магистралата край Пловдив, засечена от видеокамера, е 210 км/час. За това нарушение е съставен електронен фиш за 500 лева на водач, управлявал "БМВ-530D". И двамата шофьори са български граждани.

За краткото време от поставянето на най-новата видеокамера за превишена скорост на пътя Пловдив - Асеновград вече е засечен “Опел”, който се е движел със скорост 162 км в час. Освен това мобилните камери, монтирани по служебните автомобили на “Пътна полиция” в Пловдив са засекли шофьор, карал в града със 125 км в час.

Над 500 нарушения са засечени само за две седмици от монтираната наскоро модерна стационарна камера. Тя се намира на 86-ия километър на автомагистрала „Тракия" в посока София. Камерата е от последно поколение и има възможност за заснемане на нарушения, извършени и в двете платна. Основната дейност на камерата е заснемане на водачи, които шофират със скорост над максимално допустимата за автомагистралата - 130 км в час, уточни Стоянов.

"За съжаление, и след монтирането на камерата поставихме рекорд в тази неприятна статистика, тъй като на магистралата бе установено движение на лек автомобил „Порше Панамера” с германска регистрация, със скорост от 234 км в час", каза полицейският говорител.

Освен стационарна камера служителите на КАТ и групата „Престъпления по пътищата", по-известна като Магистрална полиция, разполагат и с три мобилни камери, монтирани на леки автомобили.
"Основната цел е да се намали до минимум субективният фактор, както и по-бързото обслужване на нарушителите чрез издаването на електронен фиш, така че те да бъдат санкционирани по максимално бързия и кратък начин с цел постигане на по-голям превенционен ефект", коментира Мирослав Стоянов.

Стационарна видеокамера на КАТ, поставена на околовръстния път край Плевен посока София, пък е регистрирала мотоциклетист с рекордно нарушение, предаде Дарик радио. Главен инспектор Йордан Дундаков, началник сектор КАТ-Пътна полиция, уточни, че при разрешени 90 км/ч мъжът е засечен със 199, а преди това същият е бил заснет със 186 км/ч. Глобата му ще бъде около 700 лева.

Неотдавна депутати се обявиха против предложението, подкрепено и от премиера Бойко Борисов, разрешената скорост на магистралите да се увеличи на 140 км в час. Според тях така катастрофите ще се увеличат, а замърсяването ще бъде още по-голямо.
Същевременно изследване на белгийското застрахователно дружество "Туринг" показа, че вероятността за оцеляване при катастрофа на пътя в България е най-малка в целия ЕС.