Това съобщи министърът на образованието Сергей Игнатов след заседанието на правителството, цитиран от БТА.

Кабинетът одобри днес промените в Закона за народната просвета. Целта е поетапно включване на децата от 5-годишна възраст в образователната система, така че през следващите години процентът на отпадналите ученици от училище постепенно да се намали, коментира министърът.
Задължителната подготовка ще става в подготвителни групи в детските градини или училищата и по закон ще е безплатна за родителите. Тя ще продължава до 7-годишна възраст.

Със законопроекта се завишават драстично глобите за родителите и настойниците, които не осигуряват присъствието на децата си в учебните заведения. Минималната глоба досега е била 20 лева, а сега става 200 лева. Предлага се таванът на глобата за родители да стане 5 000 лева.

Новият закон предвижда още целодневно обучение от 1- ви до 7-ми клас, но наесен това ще е задължително само за първи клас. Оценки по предмети няма да се пишат на децата от 1-ви до 3-ти клас, до 4-ти клас няма да се повтаря учебна година. В по-горните класове ще могат да преминават и деца с по една двойка, с изключение на класовете 7, 10 и 12.

Основното образование ще се завършва в 7-ми клас
, гимназията ще е на два етапа - от 8 до 10 клас и 11-12 клас, когато обучението е професионално или профилирано.

Със законопроекта се гарантира на законово ниво и правото на безплатен транспорт на децата до градина или училище в най-близкото населено място. Така се защитава правото на достъп и на  децата от населените места, където няма училище или детска градина. За безплатния транспорт на децата от предучилищна възраст държавата ще отдели 9 млн. лв. Според промени в закона за задължителната предучилищна подготовка, общините ще бъдат задължени да осигурят транспорта, съобщи министър Игнатов, цитиран от БНР.

Промените трябва да бъдат приети от Народното събрание.