На протест излязоха десетки жители на хасковското село Малево заради започналото загробване на 40 000 кокошки край селото. Животните са унищожени във ферма в Криво поле, където беше установено огнище на птичи грип.

Хората разбрали случайно вчера следобед, че на метри от параклиса край селото е започнало загробване на умъртвените птици от огнището на птичи грип във ферма в Криво поле.

Местните жители се опасяват, че разлагането ще засегне и реката, и помпената станция, предаде БНР.

Кметът на селото Михаил Михайлов заяви: "Пълно безумие е това - на 200 м от питейната вода, на 500 м от селото и на 5 м от асфалтов главен път.

Снимка: БНР

Жителите блокираха пътя към село Корен с настояване да се спре загробването на мъртвите птици и искат вече поставените в ямите да бъдат преместени.

Снимка: БТА

При тях пристигна изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните проф. Паскал Желязков, който заяви:

"Сега се спира загробването тук. Ще търсим възможност да го преместим на друго място".

За преместването на вече загробените кокошки все още не е взето решение.

Предстои заседание при областния управител на Хасково Стефка Здравкова.

На 23 април във фермата в хасковското село Криво поле бе открито огнище на птичи грип, а в понеделник започна евтаназирането по хуманен начин на всички засегнати от контакт птици от животновъдния обект. Вчера започна и превантивно вземане на проби за Инфлуенца от всички по-големи ферми за отглеждане на птици в областта.