Жителите на хасковското село Малево ще протестират срещу загробването на унищожените 40 000 кокошки от фермата в Криво поле, където в петък беше установено огнище на птичи грип.

Причината за недоволството е, че мястото на загробването е много близо до параклис, където има лековита вода, а хората се притесняват от зарази.

Вчера следобед местните жители забелязали, че край параклиса с аязмо "Успение на Пресвета Богородица", се копае с тежка техника. Не след дълго станала ясна и причината.

"Това, което са направили, не е добре, защото на 20 метра от дупката, се намира аязмото, а от другата страна в близост се намира и чешма. Точно на това свято място ли намериха за заравят заразите!, възмущава се Марин Стойчев от селото Малево, цитиран от Haskovo.net.

Снимка: БТА

В с.Малево живеят около 2000 души, всеки има в двора си кокошки. Хората се притесняват, че може да тръгне птичи грип от загробените птици и към тях.

"Не стига коронавирусът, който ни връхлетя, а сега и друг вирус ни докараха, макар да е по птиците", ядосват се малевци и са категорични, че ще протестират срещу ситуацията днес.

От БАБХ заявиха, че нямат отношение към определяне локацията за загробването на умъртвените птици и са спазени всички указания за реакция в такава ситуация. Тя е посочена от Общината и местната инспекция по околна среда и води. От РИОСВ-Хасково уточниха, че мястото на площадките за загробване се определя и съгласува превантивно по време на заседанията на Областната епизоотична комисия, за да могат да се ползват при необходимост, каквато сега е възникнала и мястото край с. Малево е едно от тях.

Снимка: БТА

От БАБХ -Хасково обаче не е имало уведомление към РОСВ -Хасково за ползването на тази площадка за загробване на заразени птици. През утрешния ден те също ще направят проверка по случая.

От община Хасково също обясниха, че местата за загробване са определени преди 3 години. След установяване на огнището на птичи грип в района е установена 3-километрова предпазна зона за три съседни села и 10-километрова зона за още 14 села.

Освен това се забранява разселването на птици за подновяване на дивечовия запас в тези зони, а стопаните трябва да приберат питците си от дворовете на закрито.

Кметовете на общините трябва да инициират преброяване на животновъдните обекти за отглеждане на птици, които се намират в селищата, разположени в двете зони.