С протестно шествие с автомобили и мотори до ГКПП-Кардам жители на Генерал Тошево поискаха чиста вода в града и мониторинг върху пестицидите, които земеделските производители използват. Гражданското недоволство е породено от дългото безводие в квартал "Пастир" в Генерал Тошево, където на 25 април водата бе замърсена с препарати за растителна защита.

Водоподаването бе възстановено преди ден, но само за битови нужди, водата все още не може да се пие и да се използва за готвене.

Случаят е прецедент за страната и държавните и общинските институции трябва да си извадят поука, заяви кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров, който бе сред протестиращите.

По думите му няма лаборатория в България и методика, която да засече толкова ниски показатели на активно вещество от пестицидите - под 0.1 микрограма за литър вода, каквито са изискванията на наредба, за да се докаже, че водата е годна и за пиене.

Проблемът е не толкова в замърсяването на водата, колкото в безхаберието на институциите, които от близо месец не могат да намерят лаборатория. Означава ли това, че от десетилетия не знаем каква вода пием, каза на митинга в Генерал Тошево Росица Стоева, сред организаторите на протеста.

"Може да има отлагания. Тръбопроводът ни е от 1950 година. Никаква подмяна не е имало досега. Трябва да бъде подменена цялата водопроводна система", каза Стоева.

От кого да търся обезщетение като още не е известен виновникът за замърсяването, попита и Стойчо Димитров, който, измивайки ръцете си в деня на инцидента, търси спешна помощ със силен обрив, високо кръвно и удебелен език.

Районната прокуратура в Генерал Тошево води досъдебно производство по случая като според първоначалните данни замърсяването е станало при доливане на вода в цистерна с пестициди. Поради ниското налягане течността се е засмукала във водопроводната мрежа.