Първите проби от водата на кв. "Пастир" в Генерал Тошево са готови и показват, че става дума за замърсяване с пестициди и хербициди, предаде БНР. Това стана ясно по време на заседанието на Областният щаб за изпълнение на Областния план за защита при бедствия, провело се извънредно днес в Добрич. В момента се извършва промиване на водопреносната мрежа.

На заседанието на щаба за реагиране при бедствия от Областната дирекция на МВР и Пожарната безопасност са заявили, че всички домакинства са били обиколени и предупредени за опасността при използването на водата в квартал "Пастир".

Инж. Павел Павлов от ВиК дружеството е информирал, че в момента се извършва промиване на водопреносната мрежа и домовите отклонения, като водата, изразходвана за това, ще бъде приспадната от партидите на абонатите в квартала. От дружеството подчертават, че водата, доставяна с водоноска, не е годна за пиене и жителите трябва да консумират бутилирана вода. Водоподаването ще се възстанови едва след като лабораторните анализи гарантират безопасността ѝ.

Как е станало замърсяването

Замърсяването на водопреносната мрежа в "Пастир" на Генерал Тошево е станало, след като в системата е влязла вода от цистерна, която била пълна с пестициди. Според Окръжната прокуратура в Добрич, която разследва инцидента, натравянето се дължи на ниско налягане заради отстраняване на авария, като опасната течност е била засмукана в мрежата.

Започналото още вчера разследване от Окръжната прокуратура е установило източника на отравянето на водата в квартал "Пастир" на Генерал Тошево. Днес по време на огледа на мястото на произшествието окръжният прокурор Пламен Николов заяви, че са иззети веществени доказателства, които са относими към предмета на разследване. Действията по разследването продължават, има ли виновно лице и ако има такова ще бъде повдигнато обвинение за извършено престъпление, отбеляза прокурорът, цитиран от БНР.

Водата не е годна за употреба, както за битови, така и за стопански нужди. В момента се извършва пречистване на системата. Случаят се наблюдава и от министерството на здравеопазването.

По-рано стана ясно, че двама души, които са пили от отровената с пестициди вода в Генерал Тошево, са приети в Спешното отделение на болницата в Добрич. Те са получили кожни обриви, по-късно са изписани за домашно лечение.

 

 

Взети са проби от Регионалната здравна инспекция в Добрич от замърсената с пестициди вода. На 300 домакинства е забранено ползването на вода за битови и стопански нужди.

Първият сигнал за проблем с водата бе подаден вчера следобед от кметския наместник на Пастир Снежана Станева, според която водата е имала силен мирис и се е пенела.

Кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров заяви, че паника сред населението няма, засега няма да се обявява и бедствено положение.

"Хората са предупредени два пъти вчера, тази сутрин - за трети път. Всички мерки са предприети, за да предпазим хората от нещо по-лошо. ВиК не са виновни. Има няколко последователни нелепи ситуации. По най-бързия начин трябва да излезем от тази ситуация".

Все още не е ясно с какво точно е отровена водата, но подозренията са, че става дума за фунгицид.