Блокирано е движението по столичните булеварди "Мария Луиза" и "Александър Стамболийски" от протестиращи срещу въвеждането на зелените сертификати. Кордон от полицаи пази входа на здравното министерство, съобщи днес след 18 ч. БНР.

Протестиращите коментираха:

"Изключително възмутително се погазват гражданските ни права. Има страшно много слаби места и пропуски в начина, по който се организират противоепидемичните мерки".

"Заповедите на правителството в момента са абсолютно против всякакви демократични практики. Аз нямам против ваксините, нека всеки да се ваксинира, но това да остане само наш, личен избор, а не да бъдем принуждавани, ръцете ни да бъдат извивани".

"За мен това са финансови интереси преди всичко".

Съобщава се и че един човек от протестиращите е задържан заради хулигански прояви.

Минути след 19 часа протестиращите блокираха движението на ключовото столично кръстовище Орлов мост, съобщи БНТ. 

Половин час по-късно блокадата се премести на кръстовището пред Софийския университет.

 

Снимка: Евелина Стоянова, БНР

В още седем града днес имаше протести срещу въвеждане на изискването за COVID сертификат, съобщиха кореспонденти на БТА в страната.

Най-многобройни бяха в Бургас, Стара Загора и Варна, където в проявите участваха по над 100 души.

В Бургас противниците на "зелените" сертификати протестираха пред сградата на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/, където се събраха около стотина души. Присъстващи носеха плакати "Не на медицинския фашизъм", "Ваксинацията е въпрос на избор, а не удостоверение за работа", "Имаме право на свободен избор" и скандираха "справедливост". Протестиращите определиха въвеждането на "зелените" сертификати като дискриминационно и заявиха, че няма да се подчинят на въведените от здравното министерство мерки. Недоволните настояваха за оттегляне на заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров.

Част от протестиращите искаха да разговарят с ръководството на РЗИ и опитаха да влязат в сградата, но не бяха допуснати от полицейски служители. Заради отказа да бъдат допуснати вътре, блокираха главния булевард "Стефан Стамболов", а няколко души запалиха предпазните си маски пред сградата на инспекцията.

В същото време пред имунизационния кабинет в РЗИ се образува опашка от желаещи да се ваксинират срещу COVID-19 и да получат "зелен" сертификат, който от тази нощ ще бъде задължителен за редица дейности на закрито.

В Стара Загора и в момента продължава протест, събрал над сто души пред сградата на областната администрация, които тръгнаха към местната РЗИ. Сред собственоръчно изработените плакати се вижда надпис "Стоп на здравния фашизъм". "Искаме свобода за нас и децата ни", каза млада майка.

Във Варна протестиращите бяха над 150 души.

В Плевен около 70 граждани излязоха на протест пред местната РЗИ срещу въвеждането на зелен сертификат за дейности на закрито. Организирани чрез социалните мрежи, те изразиха своето недоволство от новите ковид мерки, които влизат в сила от утре и заявиха, че така се ограничават техните права. "Днес съм тук, защото искам да живея свободно", каза един от участниците в протеста Георги Инджев. "Не може да ми бъде ограничавана свободата, защото не искам да се ваксинирам, което е мой личен избор", добави той. "Аз съм преболедувал COVID-19, както и цялото ми семейство, и не желая да се ваксинирам", категоричен бе Георги Вънов.

Във Велико Търново пред сградата на РЗИ се събраха около 30 души с плакати срещу заповедта на Министерството на здравеопазването за въвеждането на "зелен" сертификат от 21 октомври. Участниците в протеста са се организирали в социалните мрежи часове след оповестяването на новите мерки за справяне с епидемията от COVID-19. Според протестиращите заповедта нарушава човешките и конституционни права на гражданите и води до разделение в обществото. По думите им ваксинирането е личен избор, а с въвеждането на сертификатите ваксината на практика става задължителна.

Малобройни бяха присъстващите на протестите в Пловдив и Сливен - до 10 души.