Искането протестиращите беше всички общежития от подобен тип да бъдат закрити и изнесени извън населените места.

Вижте снимки >>>

Заради събитието на място са изпратени допълнителни служители на МВР. Преди две вечери беше подаден сигнал в полицията за опит за саморазправа с мигрантите от центъра.

Още в ранния следобед днес районът около бежанския център беше обграден от сили на полицията, а патрули оглеждаха местата, където се събраха протестиращите. Часове преди началото на протеста улиците опустяха и всички мигранти се прибраха в общежитията, предаде БНТ.

Протестиращите носеха национални трибагреници, пяха патриотични песни, съобщи news.bg. Според тях разполагането на центъра в жилищен квартал на София крие рискове и носи конфликти с местното население.

Събралите се 300-400 души поискаха само полиция да охранява бежанските лагери и те да бъдат изнесени от населените места. Протестиращите се заканиха и на национален протест пред Министерския съвет, на който да се съберат всички патриоти от цялата страна.

Множеството поиска незабавно затваряне на границата и претенции към ЕС за нанесените щети от настаняването на мигрантите у нас.

Протестиращите попитаха може ли някоя жена да мине нормално - не нощно време, а денем, по пресечките на бул. "Мария Луиза" и Лъвов мост. Те заявиха, че центърът се е превърнал в арабско гето, в което се разхождат джихадисти, трафиканти и престъпници.

Чуха се призиви от протестиращите да атакуват бежанския център и да се саморазправят с "навлеците".

С викове: "Пришълците вън!" протестиращите настояха за изгонване и връщане в страните по произход на мигрантите, дошли у нас.

Депутатът Магдалена Ташева от "Атака" също присъства на протеста. Сред протестиращите беше и Петър Низамов-Перата. Той прикани присъстващите, които желаят да се присъедият към оглавявания от него граждански патрул. Перата предизвика скандал, след като залови на турската граница и върза със свински опашки нелегални мигранти преди няколко месеца.

Според вътрешния министър Румяна Бъчварова напрежението около центъра за бежанци в "Овча купел" е провокирано от групи, които не живеят в квартала. По-рано през деня в парламента тя каза, че те търсят изява като ескалират протестите и изрази надежда, че това няма да се случи.

Бъчварова беше категорична, че към момента държавата няма как да изнесе бежанските центрове извън градовете и близо до границата, както настояват патриотите и Атака.

Кметът на София Йорданка Фандъкова увери, че в квартала е осигурено 24-часово полицейско присъствие.

Фандъкова призова политическите сили да не се заиграват със страховете на хората. Това, което трябва да направим, е да предприемаме съответните мерки, за да гарантираме сигурността на хората, а не да провокираме излишно напрежение, заяви столичният кмет.