Това съобщи на брифинг говорителят на Районната прокуратура във Варна Десислава Йотова, цитирана от "Фокус". Тя уточни, че по случая се води досъдебно производство за склоняване към самоубийство, каквато е процедурата в такива случаи, но към момента такива данни не са установени.

Младият мъж се самозапали на 20 февруари пред сградата на община Варна, малко преди да започне масовият граждански протест срещу монополите. Горанов носел плакат "Оставка на Киро и всички общинари до 17 ч. на 20.02.2013 г.". Той бе откаран във Военноморската болница с 85 процента изгаряния и бе в медикаментозна кома и въпреки усилията на лекарите снощи почина.

Видеозаписите от охранителните камери ще бъдат обект на техническа експертиза, за да се провери дали има монтаж на файловете.
От мястото на самозапалването взет като доказателство пожарогасител, който е използван от очевидци, които са опитали да загасят горящото тяло на Пламен, както и две туби с бензин. Едната е била с вместимост 11 литра, а другата - 5 литра.
Открита е раница, носена от младия мъж, в която е имало четири спрея за рисуване, постелка, термос и други лични вещи. У самия Пламен Горанов са намерени запалка, мобилен телефон, ключ за автомобил и портмоне с лични документи – шофьорска книжка и лична карта.

Установено е, че плакатът, който е носел Горанов, не е бил хартиен, а от гипсокартон, а буквите са ръкописни. Плакатът е предаден по-късно от служител на общината, който го е взел, като имаше информации в медиите, че е бил укрит умишлено. От прокуратурата уточниха, че все още не е ясно защо общинарят е прибрал плаката, предаде БТА. 

Факт е, че е предаден доброволно с протокол и не се е наложила намесата на полиция или прокуратура за изземването му, уточни Десислава Йотова.

До момента са разпитани трима свидетели на инцидента.
Те са заявили, че са видели Пламен как отива сам пред сградата на община Варна, носейки на гърба си раницата и плакат с надпис: „Оставка на Киро и целия Общински съвет до 17.00 часа на 20 февруари 2013 г.”.

След това Горанов оставил плаката в страни, свалил раницата, оставил настрани едната 11-литрова туба със запалителна течности и ползвайки другата туба, се залял със съдържащата се в нея запалителна течност. В този момент служител от охраната на община Варна е излязъл да го попита какво прави. Горанов му е казал, че има намерение да се самозапали, при което служителят се е върнал в сградата, за да сезира веднага служителите от Охранителна полиция. Те вече били видели случващото се посредством видеонаблюдението и излезли са заедно с първия служител навън, но в момента, в който са го доближили, Пламен се е самозапалил. Веднага са се върнали в сградата, за да вземат пожарогасителя и са започнали да го гасят.
 
Всичко това се вижда ясно и на предоставените на прокуратурата записи.

Разследването е съсредоточено към това да бъдат установени жилищата във Варна, в които е живеел Пламен Горанов. Освен това той е ползвал две квартири в Добрич, откъдето е родом.
Разследващите търсят съдействие от гражданите, тъй като до момента адресът, на който е живеел Пламен, не е известен. Целта е от квартирата му да бъдат взети различни писма, образци на неговия почерк, за да се установи дали надписът на плаката е изписан от самия него.

Все още не е депозиран протоколът от аутопсията на Горанов. Назначена е съдебно-медицинска експертиза за причините за смъртта му.

Със запалени свещи и цветя протестиращи варненци тази вечер почетоха паметта на Пламен Горанов, който се самозапали на 20 февруари. Протестът по традиция е до сградата на общината в крайморския град. С минута мълчание на "Орлов мост" в София също почетоха паметта на Пламен.

Другият самозапалил се мъж


От Клиниката по изгаряния на пловдивската УМБАЛ „Свети Георги” съобщиха, че 53-годишният Венцислав Василев, който на 26 февруари се самозапали в сградата на Община Раднево, е в изключително критично състояние.
Бащата на пет деца посегна на живота си, отчаян от социалното си положение и мизерията, в която живее семейството му. Той бе транспортиран в УМБАЛ „Свети Георги” вечерта на 26 февруари в кризисно състояние и със 75 процента дълбоки изгаряния. Впоследствие се оказа, че има и тежък токсичен шок и съмнения за вдишани топли пушечни газове.
Тази сутрин пациентът е трябвало да бъде опериран, но още при първите интервенции е изпаднал в клинична смърт. Това е наложило незабавна реанимация и сърдечната му дейност е била възстановена. Сега Венцислав Василев се намира в интензивния сектор, където състоянието му е под непрекъснат лекарски контрол.