Практиката да се плаща при отказ за лечение бе въведена по времето на ГЕРБ, когато здравен министър беше д-р Стефан Константинов.

В жалба на прокуратурата до съда е посочено, че хората най-често напускат сами болница, защото тя няма условия, оборудване или специалисти за адекватното им лечение. Често това става и заради поискани пари или лошо отношение на лекарите и персонала.

При системата на клиничните пътеки, по които лечението продължава точно определен брой дни, това на практика означава, че всеки, напуснал сам, ще трябва да плати, въпреки че е осигурен и му се полага безплатна помощ.

Според прокуратурата така се нарушават основни права на пациентите, залегнали в конституцията - никой не може да бъде подлаган на принудително лечение, както и че у нас здравното осигуряване гарантира достъпна медицинска помощ.

Според обвинителя, завел делото във ВАС - Георги Камбуров, практиката нарушава и Закона за здравното осигуряване, който гарантира на пациентите свободен избор къде да се лекуват. В жалбата си той обяснява, че така хората се замесват в конфликтни ситуации между касата и болницата, когато финансовата институция отказва да плати.

През май прокуратурата е поискала здравното министерство да отмени тази практика, но е получила отговор от служебния министър проф. Николай Петров, че "не счита за целесъобразно" да го направи.

Още не е известно каква позиция ще вземе сегашното ръководство на ведомството. Очаква се в най-скоро експертите му да са готови със становище, тъй като трябва да се явят пред съда на 21 ноември.

Всеки заинтересован може да се присъедини към делото на прокуратурата.